Automatikus adózás – búcsú a fejfájástól

Úgy látszik hullámvasútszerűen változik a fintech szektorban zajló tőkebevonások mértéke. Két héttel ezelőtt páratlanul alacsony összeggel is be lehetett kerülni a top háromba, múlt héten viszont hatalmas összegek találtak gazdára Európában és Amerikában is. Most ismét csendesebb napokról számolhatunk be, aminek köszönhetően kisebb fintechek is felkerültek a toplistára.

Az élen a horvát alapítású, de ír székhelyű Fonoa végzett, a vállalat 60 millió dollárt vont be Series B körében. A Fonoa az online értékesítést végző vállalatokat támogatja adózási folyamataik automatizálásában. Mindezt egyetlen, ügyfélbarát API-n keresztül teszi meg, ami egy egyszerű dashboardon keresztül segíti az értékesítéssel járó adózási teendőket. Különösen nagy figyelmet szentelnek a különböző országokban zajló értékesítésnek, így az ÁFA mellett további adók összegét is az adott piac függvényében számítják ki.

A kliensek ezáltal órákat spórolhatnak meg, hiszen a fáradságos, rengeteg hibalehetőséget tartogató manuális munka helyett a Fonoa elvégzi számukra a legbonyolultabb feladatokat. Így nem csupán csökkennek az adminisztrációs terhek, de az adózási szabályoknak való megfelelés is biztosítható. A vállalat bevételei hétszeres növekedést produkáltak 2021-ben, azonban az alapítók nem kényelmesedtek el. A tőkebevonást követően úgy fogalmaztak, a Fonoa globálisan domináns szereplővé akar válni az adózás automatizálása terén, ehhez pedig folyamatos növekedésre van szükség.

Vonzó opció a bankolatlan indiai lakosságnak

Sok szó esik mostanában a neobankok nehéz helyzetéről, ennek ellenére a befektetők továbbra is szívesen szállnak be ígéretes szereplőkbe. Az indiai Fi alighanem ebbe a kategóriába került, hiszen 45 millió dollár friss tőkéhez jutott. A neobank kedvező feltételek mellett segíti ügyfeleit a tudatos pénzkezelésben. Ezt a célt szolgálják a minimum egyenleg nélküli megtakarítási számlák és a befektetési alapok, amelyekbe jutalékmentesen lehet befektetni. 

A számlákon tartott pénzre 6 ezer dollárnak megfelelő rúpiáig betétbiztosítás vonatkozik. Emellett nincsenek rejtett díjak, a valutaváltás világpiaci árakon zajlik, a készpénzfelvétel pedig bármelyik ATM-nél megvalósítható. A Fi termékpalettája láthatóan reagál az indiai lakosság igényeire és igazán kedvező feltételeket kínál nekik. Az ügyfélakvizíció épp ezért ígéretesen alakulhat a folytatásban, kérdés ugyanakkor, hogy miből termel majd jelentős bevételeket a vállalat, ha minden megoldást ilyen olcsón kínál az ügyfeleknek.

Innovatív fizetési élmény a kereskedőknek

A harmadik helyre egy ausztrál fintech ért oda. Ritkán találkozunk velük ezen a listán, épp ezért örömteli, hogy 32,5 millió dolláros Series B körével az mx51 most képviselheti ezt az izgalmas fintech ökoszisztémát. Esetükben egy fizetési platformról van szó, amely elfogadó bankoknak (acquirer) és fizetési szolgáltatóknak teszi lehetővé a kereskedőkkel és ügyfeleikkel való kapcsolódást. A vállalat innovatív Payments-as-a-Service platformja és skálázható felhőalapú technológiája együttesen kiemelkedő fizetési élmény nyújt a kereskedők vásárlóinak. 

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

Borító: The Recursive

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.