Óriás tőkebevonásoktól volt hangos a múlt hét

A heti tőkebevonási toplista rendre hullámvasútszerű utazásra visz minket. Ezúttal sincs ez másképp, hiszen míg a legutóbbi verseny a vártnál jóval alacsonyabb befektetések miatt maradt emlékezetes, addig most ennek épp az ellenkezője történt. Legutóbb 41 millió dollárral el lehetett érni a dobogó tetejét, most a legalsó fokához is 200 millió dollárra volt szükség. 

A győzelmet a Klarna szerezte meg – a svéd BNPL szolgáltató 800 millió dollárt vont be. Ez az idei év harmadik legnagyobb tőkebevonása, amit csak az FNZ vagyonkezelési infrastruktúra szolgáltató (1,4 milliárd dollár) és a Checkout.com B2B fizetési szolgáltató (1 milliárd dollár) múlt eddig felül 2022-ben. 

Ennek ellenére aligha lejtett örömtáncot Sebastian Siemiatkowski vezérigazgató és csapata, hiszen a Klarna a legutóbbi tőkebevonásakor még 45,6 milliárd dollárt ért befektetői szerint, ez az összeg most drámai csökkenéssel 6,7 milliárd dollárra esett. Ekkora esést még soha nem produkált egy magánkézben lévő fintech sem, a Klarna ráadásul két egymást követő kör között veszítette el értékének több, mint 85 százalékát. A vállalat nagy visszaeséséről és a háttérben meghúzódó okokról ebben a cikkben értekeztünk hosszabban. 

A wefox szinte bármikor máskor a toplista élén végzett volna 400 millió dolláros Series D tőkeemelésével, most azonban a második hellyel kell beérni a vállalatnak. A német insurtech a jelek szerint nem jött zavarba a finanszírozási csapok apadásától és másfélszeresére növelte értékét, így az mostanra 4,5 milliárd dollárnak feleltethető meg. A wefox digitális gépjármű-, felelősség-, és lakásbiztosítási konstrukciókat kínál ügyfeleinek, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az elavult folyamatokhoz szokott célcsoportnak megjött az étvágya a korszerű megoldásokhoz. A wefox tőkebevonásáról itt írtunk bővebben

A feleződés folytatódik, a Klarna 800 és a wefox 400 milliója után a Pico 200 millió dollárt vont be, ezzel kényelmesen felfért a dobogó harmadik fokára. Egy jóval kevésbé ismert fintechről van szó, mint a már említettekről, pedig a New York-i székhelyű vállalat fontos technológiai megoldásokat szolgáltat a pénzügyi szektor szereplőinek világszerte.

A kínált szolgáltatások számos területet lefednek, úgy, mint a technológiai infrastruktúra, a hálózati összeköttetések, a piaci adatok és a kiberbiztonság. Átfogó palettájának segítségével a Pico lehetővé teszi a pénzügyi szektorból érkező ügyfeleinek, hogy agilisan, innovatívan és egyszerűen tegyenek előrelépéseket a digitális térben és innovatív technológiák, valamint szoftver megoldások segítségével növeljék versenyképességüket. A friss tőkéből stratégiai felvásárlásokat tervez finanszírozni az amerikai fintech.

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.