Ahol az open banking és a kriptovaluták találkoznak

Folyamatos termékfejlesztéssel hívja fel magára a figyelmet a Plaid. Az open banking vállalat most kriptovaluta-kereskedési felületekkel bővítette kiterjedt partnerhálózatát. A kriptovaluta-adatok könnyebb elérésével újabb szintre lépett a nyílt információáramlás a pénzügyi szektorban.

A Plaid újonnan a Binance.US, a Gemini és a Kraken kriptotőzsdékkel szerződött le. Korábban a Robinhood és a SoFi kriptovaluta-kereskedési adatai is elérhetők voltak a vállalat platformján. A későbbiekben a BitGo és a Blockchain.com is csatlakozhat.

Az említett partnerek többféle információt is megosztanak mostantól a Plaiddel. Többek között a kriptotőzsdénél vezetett egyenlegekről, a véghezvitt tranzakciókról, valamint a megvásárolt kriptovaluták összetételéről is elérhetővé válnak adatok.

Sokan eddig teljesen elkülönítették hagyományos pénzügyeiket és kriptovaluta-befektetéseiket. Bár a rendszerek különböznek, egy egyéni felhasználó számára fontos, hogy teljes képet kapjon pénzügyeiről. A Plaid most épp ezt teszi lehetővé a kriptovaluták bevonásával open banking hálózatába.

A Plaid kizárólag olvasási jogosultságokkal fér hozzá az említett adatokhoz, azokat semmilyen minőségben sem módosíthatja. Amennyiben a felhasználó összekapcsolja fiókját egy kriptotőzsdénél vezetett számlájával, olyan összesítést kaphat, ami a pénzügyi tervezésben, az adózásban és nettó vagyonának kiszámolásában is segíthet.

Mindemellett nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is értéket teremthetnek a megkötött együttműködések, mégpedig a Plaid ügyfél-azonosítási szolgáltatásain keresztül. A csalások és visszaélések a kriptoszektorra is jellemzőek, a megfelelő ügyfél-azonosítással azonban jelentősen visszaszorítható előfordulásuk. A Coinbase például már eddig is használta a Plaid megoldásait annak érdekében, hogy pontosabban tudja hitelesíteni felhasználóit. Amennyiben a jövőben újabb szereplők döntenek így, az szignifikánsan lecsökkentheti a visszaélések gyakoriságát felületeiken. 

Forrás: CoinDesk

Qayum Dániel

Borító: Kanchanara / Unsplash

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.