II. Erzsébet halála miatt a bankjegyek sorsa is megpecsételődött

Becslések szerint több milliárd font értékű bankjegyet és érmét kell cserélni II. Erzsébet halálát követően. A Bank of England meglévő bankjegyeivel kapcsolatos további bejelentéseket a gyász időszakának betartása után tervezik.

A királynő halála új korszakot nyitott a brit történelemben, ami együtt jár azzal a hatalmas feladattal, hogy az uralkodó halála miatt minden olyan bankjegyet és érmét le kell cserélni, amelyen a királynő arcképe szerepel.

II. Erzsébet helyére III. Károly arcképe kerül

II. Erzsébet az első uralkodó, aki a Bank of England bankjegyein szerepel, ezért a királynő ikonikus portréi az általuk végzett legfontosabb munkák szinonimája. Az átállásnak az előrejelzések szerint jelentős költségei lesznek.

A jelenlegi bankjegyek, amelyeken Őfelsége, a királynő képe látható, jelenleg törvényes fizetőeszközök a brit jegybank tájékoztatása szerint. A búcsúztatás után azonban minden olyan érmét és bankjegyet le kell cserélni, amelyen II. Erzsébet királynő arcképe szerepel. Ezt követően az új uralkodó, III. Károly veszi át a helyét a bankjegyeken.

A Bank of England munkatársai közleményben fejezték ki részvétüket, illetve tájékoztatták az érdeklődőket arról, hogy a gyászidőszak után döntenek a meglévő bankjegyek jövőjéről.

A bankjegyek cseréje azonban várhatóan nem lesz rövid folyamat. Például a VI. György portréját viselő bankjegyeket csak 1971-ben vonták vissza – a király halála után közel két évtizeddel később. Most aligha érdemes ilyen mértékű késedelemre számítani.

Hetven év emlékei kerülnek be a történelemkönyvekbe

A Sky News cikke alapján a királynő arcképét viselő érméket és bankjegyeket az év hátralévő részében (vagy esetleg még tovább) bocsátják ki, ezután kerülnek forgalomba az új bankjegyek. 

Külön érdekesség, hogy II. Erzsébet portréja nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem a nemzetközösség több másik országában is szerepel bankjegyeken. Többek között a kanadai 20 dollároson és az ausztrál egydolláros érmén is. Egy korszak zárul le tehát, ami a brit kultúrára jellemző hivatalosság és szabálykövetés mellett kerül be most már a történelemkönyvekbe.

(Forrás: Világgazdaság / Sky News)

(Borító: DepositPhotos)

1 hozzászólás
  1. kurucz györgy mondja

    napokkal ezelőtt közölte a Bank of England, hogy a jelenlegi pénzjegyeket továbbra is lehet használni, csak az újonnan nyomtatott bankjegyek fognak a király arcképével készülni, a ” régieket” folyamatosan fogják bevonni….

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.