Sebastian Vettel dolgát nem könnyítette meg a csapata

A vasárnap Sebastian Vettelről szólt a motorsportok világában. A Forma-1 négyszeres világbajnoka annak ellenére lopta el a reflektorfényt, hogy idén már nem volt versenyben a legjobb helyekért. Idén viszont befejezte a pályafutását, vagyis a mostani volt az utolsó versenye jelen állás szerint. Ez az év nem csak a pályán hozott felemás eredményeket, azon kívül is voltak kellemetlen pillanatok.

Vettel közismerten gyakran nyilvánul meg társadalmi kérdésekben. Leggyakrabban érintett témái között ott van a fenntarthatóság, illetve a klímaváltozás elleni harc, valamint az elnyomott kisebbségek sorsának javítása. Ahogy azonban a versenysportban lenni szokott, a csapatok már jóval kevésbé erkölcsösen válogatják meg partnereiket. Esetükben inkább a pénz dönt és háttérbe szorulnak a német által hiányolt értékek. 

Így nehéz hitelesnek lenni

A szezon első megosztó esetére még júniusban került sor. Vettel a kanadai futam hetében egy olyan pólóban biciklizett a pályán, amiben az olajhomok-bányászatot Kanada klíma bűneként nevezte meg. Alberta régió energiaügyi minisztere fel is hívta a német világbajnok figyelmét arra a tényre, hogy saját csapata, az Aston Martin főszponzora a Saudi Aramco kőolaj- és földgázipari vállalat. Így nyilván kevésbé talált célba az alapból jogos kritika.

Vettel egyrészt elismerte, hogy autóversenyzőként ő is hozzájárul a klímaváltozáshoz, vagyis bizonyos szempontból önző. Ugyanakkor valahol jogosan hangsúlyozta, hogy az összkép szempontjából ez kevésbé fontos, mint az olajhomok-bányászat, ami ipari szinten zajlik Kanada érintett régiójában.

Ennek ellenére nem lehetett számára kellemes, hogy csapata főszponzora miatt rengetegen automatikusan hiteltelennek tekintették az egyébként megalapozott mondandóját. Bár a pilóta mostanra befejezte pályafutását, nem biztos, hogy ez volt számára a csapattal kapcsolatos utolsó kellemetlen helyzet.

Csőd fenyegetheti a sport egyik legnagyobb szponzorát

Vettel legközelebb a kriptoszektor miatt kerülhet belső ellentmondásba, hiszen személyes elveit ismerve aligha tartozik a kriptotőzsdék legnagyobb rajongói közé. Az elmúlt hetek az FTX kriptotőzsde csődbe meneteléről szóltak a szektorban, aminek következményei a tengerentúl mellett már hazánkban is érzékeltetik hatásukat. 

Egyes értesülések szerint a Crypto.com is hasonló sorsa jut, náluk is realitássá válhat hamarosan a csőd. Állítólag nekik is likviditási gondjaik vannak, ráadásul a kriptovaluták árfolyamának visszaesése miatt a pénzügyi eredmények sem biztatók. Az elmúlt időszakban munkavállalóinak negyédtől volt kénytelen megválni a szingapúri vállalat. 

Beette magát a sportba a Crypto.com

A Crypto.com nem csupán a Forma-1 egyik főszponzora, emellett az Aston Martin csapatának is fontos partnere. Ha a csőd, amitől sokan tartanak végbemegy, az felveti majd a csapat felelősségét is. Az egy dolog, hogy általában a legtöbbet fizető vállalatból lesz szponzor, de egy előszűrésnek azért fontos lenne minden jelentkezőt alávetni. 

Ezt a Mercedes esete is igazolja, hiszen a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csapata magával az FTX-szel volt együttműködésben. A megállapodást azóta felbontották, de az események így is jogos kérdéseknek engednek teret. Miért van az, hogy szinte minden csapat reklámoz kriptovalutákat? Illetve miért nem ellenőrzik pontosabban, hogy mindez nem vezet-e a sportág nézőinek potenciális félrevezetéséhez? 

A válaszokra egyelőre várni kell, Sebastian Vettel viszont már megérdemelt pihenését tölti egy másfél évtizedes, hatalmas sikerekkel teli karrier után. Persze őt ismerve ez nem jelenti azt, hogy nem fejti majd ki a véleményét a kriptovalutákba való befektetés kockázataival kapcsolatban. 

(Forrás: Aston Martin, CNBC, The Crypto Basic)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.