Vitát szült a Viber új digitális tárcája

A múlt héten jelentette be a Rakuten, hogy a tulajdonához tartozó Viberen új fizetési szolgáltatást vezet be Viber Pay néven. Ennek lényege, hogy a felhasználók az üzenetküldő alkalmazáshoz tartozó digitális tárcába pénzt tölthetnek fel, amit pénzküldésre, számlabefizetésre és online vásárlások kifizetésére fordíthatnak. Nem mindenki boldog a bejelentés miatt.

A bonyodalmakat az okozta, hogy Európai Unió szellemi tulajdonokkal foglalkozó irodája, az Intellectual Property Office (IPO) a napokban elfogadott egy a ViberPay védjegy érvénytelenítésére vonatkozó kérelmet. A kérelem feladója a VibePay, egy brit fintech cég volt. A VibePay barátok és családtagok közötti pénzküldést tesz lehetővé felhasználóinak, vagyis jelentős átfedés van a két hasonló nevű szolgáltatás között.

Túl közel van egymáshoz a két megoldás

Luke Massie, a VibePay alapítója szerint az új digitális tárca nevét könnyen összekeverhetik cége nevével, ami negatívan hatna a vállalatra. Massie ügyvédjei a napokban hivatalos levelet küldtek a Rakutennek, amelyben a szolgáltatás nevének megváltoztatására kérték a konglomerátumot. Ezen túl adták le az említett, pozitív elbírálásban részesülő kérelmet az EU releváns irodájához.

Jelen állás szerint a Rakuten október 6-ig kell reagáljon a felszólításra. Ha a vállalat meg szeretné tartani a digitális tárca nevét, bizonyítania kell, hogy az kellően eltér a VibePay védjegyétől. A határidő a Rakuten kérelme esetén további két hónappal meghosszabbítható. Jó esély van rá, hogy a vállalat élni fog a halasztás lehetőségével. Az első reakció viszont máris megérkezett, hiszen a Rakuten jelezte, kész leülni a tárgyalóasztalhoz a VibePay-jel.

Több megoldás is szóba jöhet

Az ellentétek feloldására több lehetőség is a felek rendelkezésére áll. Massie a napokban úgy fogalmazott, nyitott a tárgyalásra és akár a felvásárlást is releváns opciónak tekinti: “A Viber abbahagyhatja a brand használatát, vagy felvásárolhat minket, mivel rengeteg a hasonlóság a két termék között,” – fogalmazott a vezérigazgató.

Massie elárulta, hogy a szolgáltatás bejelentését megelőzően hosszasan egyeztetett a Viber CEO-jával, Ofir Eyallal és fintech részlegének vezetőhelyettesével, Ritesh Shah-val. A jelek szerint az akkor adott figyelmeztetés nem érte el a célját, az EU szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó irodájának döntése viszont várhatóan növeli majd a békülési szándékot a másik oldalon.

A Viber egyik szóvivője így nyilatkozott az új, a német és görög piacokon debütáló szolgáltatással kapcsolatban: “A ViberPay a több, mint öt éve tartó fintech törekvéseink logikus következő állomása. A VibePay azután jött létre, hogy megkezdődött nálunk ez a folyamat, a szolgáltatást pedig hamarosan további országokban is bevezetjük.”

Logikus irányba folyik a terjeszkedés

A Viber Pay érkezése egyébként nem meglepő, hiszen egyre több közösségi média portálon és üzenetküldő alkalmazásban tűnnek fel a fizetési funkciók. Nemrég az Instagram is újított ezen a fronton, míg korábban a Facebook háza tájáról érkeztek hasonló hírek. Korábban a Twitter kapcsán is felmerült, hogy Elon Musk szuperappot csinálhat a platformból, ez a terv a felvásárlás visszavonásával végül kútba esett. A technológiai óriások közül még az Apple érdemel említést, amely az Apple Pay mobilfizetési szolgáltatása mellett egy BNPL termékről is lerántotta a leplet idén. 

Hamarosan tehát kiderül, hogy ki kényszerül visszavonulásra a Viber-VibePay ügyben. A brit fintech annyiban bizakodhat, hogy egyszer már sikeresen meg tudta védeni meg a brandjét. A Klarna BNPL óriás 2021-ben jelentette be Vibe névre keresztelt jutalom programjának érkezését a szigetországban. A VibePay akkor is tiltakozott és nyert, hiszen a Klarna végül más név alatt vezette be a funkciót.

(Forrás: AltFi)

(Borítókép: AltFi)

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.