Százezrek szembesülhettek saját szénlábnyomukkal egy új-zélandi fintech révén

A Cogo szén-dioxid-követési megoldása révén 300 ezer NatWest-ügyfél már szembesülhetett saját szén-dioxid-kibocsátása mértékével a NatWest Banking alkalmazásban. A számokat a NatWest Group első félévi eredményeinek részeként hozták nyilvánosságra.

A NatWest – az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb lakossági és kereskedelmi bankja – alkalmazásában elérhető szénlábnyom-funkció megmutatja az ügyfeleknek a napi kiadási döntéseik alapján a szén-dioxid-kibocsátásukat. A fejlesztők bíznak abban, hogy az adatok hosszú távon ösztönözhetik a felhasználókat, hogy zöldebb megoldásokat válasszanak az alkalmazásban kapott tippekkel. Kiegészítő funkcióként a felhasználók naplózhatják is a kötelezettségvállalásaikat és viselkedésbeli változásaikat.

„A NatWesttel végzett korai kísérletünkből kiderült számunkra, hogy egy átlagos felhasználó körülbelül 11 kilogramm CO2-kibocsátást takarít meg havonta. Ha ezt a viselkedésbeli változást megismétli a NatWest 8 millió mobilalkalmazást használó ügyfele, az évente több mint 1 milliárd kilogramm CO2-kibocsátást takarítana meg, ami 17 millió fa elültetésének felel meg”

– jelentette ki Emma Kisby, a új-zélandi székhelyű fintech, a Cogo vezérigazgatója.

David Lindberg, a NatWest lakossági banki részlegének vezérigazgatója a pilot 2021. júliusi elindításának bejelentésekor arról beszélt, hogy tudják, az Egyesült Királyságban sokan szeretnék csökkenteni az éghajlatra gyakorolt hatásukat, és ahhoz, hogy valamit érdemben tudjanak megváltoztatni, adatokra van szükség. „A Cogo szén-dioxid-követési szakértelmének felhasználása a NatWest alkalmazásban egy igazán fontos első lépés annak érdekében, hogy mindenki könnyebben élhessen és költhessen környezetbarát módon – pénzének erejét felhasználva a változások befolyásolására. A banki alapcélunkhoz igazodik, és olyan információkat nyújt az embereknek, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a költésükről, valamint reális és elérhető módszereket kínál a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére” – tette hozzá.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy az átlagos felhasználó körülbelül 11 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást takarított meg havonta azzal, hogy elkötelezte magát olyan viselkedési változtatások mellett, amelyek kevesebb szén-dioxidot használnak fel – mint például a komposztálás, a húsfogyasztás csökkentése vagy a közszolgáltató váltása.

Ha ez a viselkedés megismétlődik mind a 300 ezer NatWest-ügyfélnél, akik eddig hozzáfértek a Cogo szolgáltatásaihoz, évente 39,6 millió kilogramm CO2-kibocsátást lehetne megelőzni. Ez 673 ezer fa elültetésének felel meg.

A Cogo jó úton halad afelé, hogy 2022 végére 3 millió banki ügyfele használja szén-dioxid-kezelési funkcióit, köszönhetően az új pénzügyi szolgáltatási partnerségi modelljének.

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Freepik)

Urbán Anikó

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.