Tovább fejlődik a Toss szuperappja

A Viva Republica Dél-Korea egyik legértékesebb startupja. A Toss pénzügyi szuperappot jegyző fintech júniusban 410 millió dollárnyi tőkét vont be 7,4 milliárd dolláros értékeltség kíséretében. Legújabb lépésével a csoport kitekint a fintech szektorból és várhatóan egy személyszállítási alkalmazás többségi tulajdonosa lesz.

A Toss 2015-ben indult egy egyszerű pénzküldő alkalmazásként. Azóta rohamos ütemben fejlődött, termékpalettája neobanki, biztosítási és befektetési szolgáltatásokkal is bővült. Ezeknek köszönhetően felhasználói száma mára meghaladja a 20 milliót, ami több, mint a dél-koreai lakosság harmada.

A Viva Republicánál jelenleg éppen egy népszerű személyszállítási alkalmazás, a Tada anyacégébe fektetnének be. Az ügylet keretein belül ismeretlen összegért 60 százalékos tulajdonrészt szerezhetnek meg a hónap végéig. Ezzel egy 2 millió felhasználót számláló alkalmazást tudhatnak magukének, amelynek felhasználói 90 százaléka aktívan, napi szinten veszi igénybe a szolgáltatásokat.

A dél-koreai személyszállítási piac igencsak kompetitív, a piacvezető szerepért a Kakaóval, valamint az SK Telekommal is meg kell küzdeni. Azonban a Viva Republica nem feltétlenül szeretne a legnagyobb személyszállítóvá válni. Az ügylet létrejöttében nagyobb szerepet játszott az, hogy a Tada által egy napi szinten használt szolgáltatást vezessenek be kínálatukba, hiszen a pénzügyi szolgáltatások nem feltétlenül ilyenek.

Továbbá a Toss és a Tada együttesen egy kiemelkedő adatbázist építhet fel ügyfelein keresztül, amellyel jelentősen fejleszthetik ökoszisztémájukat és a teljes szuperappot. Ez a pénzügyi ökoszisztémát is támogatná, többek között szofisztikáltabb hitelbesorolást és személyre szabott biztosítást is lehetővé tenne az átfogó adatbázis.

Forrás: Forbes

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.