Októberi Fintech Körkép

Októberben sem unatkoztak a fintech szektor követői, ez a hónap elsősorban a kkv-knak szóló friss banki megoldásokról, a családi bankok előretörésének folytatódásáról, valamint a globális BNPL szektor vezető szereplőjének, a Klarna aktív stratégiai lépéseinek sokaságáról szólt. Emellett ismét jól megfigyelhető volt a kriptovaluták növekvő népszerűsége, mindezt az árfolyam újabb csúcsra való felemelkedése mellett új együttműködések és kriptovaluta szolgáltatások eljövetele jelezte. 

A tőkebevonások száma némileg csökkent ugyan, de ezek összértéke már növekedést mutatott a szeptemberi adatokhoz képest, ahogy a tíz legnagyobb tőkebevonás összértéke is magasabb lett az év tizedik hónapjában. Általánosságban elmondható, hogy a kiemelkedően nagy fordulók előfordulása továbbra is véletlenszerűnek tűnik, a közepes-nagy méretű tőkebevonások száma azonban töretlenül növekszik, jelezve, hogy egyre több fintech lép az érettebb fázisba és kezd rendkívül ambiciózus termékfejlesztésbe, valamint földrajzi terjeszkedésbe. A felvásárlások száma ezúttal is magas volt, indexeink állása alapján pedig továbbra is piaci konszolidációra számítunk a közeljövőben, ez a folyamat azonban még nem kezdődött el érdemben meglátásunk szerint. A tőzsdei bevezetések tekintetében viszonylag csendes hónapunk volt, ugyanakkor a GitLab és a Bakkt IPO-ja is erős eredményeket produkált az első hetekben, a két cég sorsának alakulását természetesen közelről követjük majd a továbbiakban. 

Októberi körképünk másik újdonsága a fintech fókuszú konferenciák bemutatása volt, így ezúttal górcső alá vettünk néhány hazai és nemzetközi eseményt is, melyek iránytűként jelzik a jövőbeli trendeket. A hónap egyik kiemelt eseménye volt itthon a Portfolio Banking Technology konferencia, ahol a bankolás jövője és a még kiaknázatlan technológiai lehetőségek egyaránt terítékre kerültek. Az eseményről írt beszámolóink ezen és ezen a linken érhetők el. Összeállításunkban helyet kapott továbbá a szintén hazai közönséget célzó FinTechShow 5.0, de nemzetközi vizekre is eleveztünk, elég a Money 20/20 USA-re gondolni, amely Las Vegasban biztosított lehetőséget a szektor nagyjainak a jelen és a jövő elemzésére. A novemberi kínálatot látva az is kijelenthető, hogy legközelebb is lesz miről beszámolnunk, számos izgalmas szakmai eseményre kerül sor a következő hónapban is. 

A hónap legjelentősebb hírei kapcsán ismételten a bőség zavarával kellett megküzdenünk, ennek ellenére az nem volt kérdés, hogy részletesebben meg kell vitatnunk az olyan jelentős eseményeket, mint a Klarna és a Stripe frissen bejelentett együttműködése, az N26 német neobank 900 millió dolláros tőkebevonása, vagy épp a fintech szektor újabb befektetési rekordja 2021 első feléből. További izgalmas híreket tárgyaltunk meg a fintech infrastruktúra szolgáltatóknak szentelt fejezetben. Hónapok óta látszik a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás folyamatos beépülése a pénzügyi szolgáltatók értékajánlatába, így nem meglepő, hogy a hónapban is számos ilyen jellegű hír érkezett, hiszen a legtöbb inkumbens és fintech nem rendelkezik kiterjedt kompetenciákkal ezeken a területeken és logikus módon a kiszervezés mellett döntenek. A végfelhasználóknak szolgáltató fintechek kapcsán a már említett családi bankolás és a kkv-k igényeihez szabott digitális banki megoldások bizonyultak október slágertémáinak, de jutott idő a legfrissebb BNPL és zöld pénzügyi hírek bemutatására is. Vagyonkezelői oldalon a pénzügyi demokratizáció fontosságát hangsúlyoztuk ki néhány friss hír kapcsán, ahogy az insurtechek októberi tőkebevonásai is hasonló gondolatot ébresztettek bennünk, hiszen számos fejlődő piacra érkeznek majd hamarosan rendkívül innovatív befektetési és biztosítási szolgáltatások a tervek szerint.

Az inkumbensek fintech irányú újításai között részletesen kielemeztük a BBVA új, lakossági ügyfelekre szabott digitális banki megoldását Olaszországban, valamint szó volt a Standard Chartered BNPL fókuszú terjeszkedéséről Ázsiában és a Bank of America kiváló best practice-nek minősülő pénzügyi tervező appjáról, amely kifejezetten sikeres évet hagyott mögött. Kifejezetten jó volt látni, hogy októberben számos inkumbens bank indult el pozitív irányba a fintech terjeszkedést illetően és több ígéretes kezdeményezés is útjára indult. Némiképp csalódást keltő hónapot zártak azonban a Bigtech cégek. A Google bejelentette, hogy elkaszálják várva várt folyószámla-szolgáltatásukat, a Plexet, így rengeteg a várólistára már feliratkozott ügyfél lesz kénytelen lemondani az eddigi hírek alapján izgalmasnak tűnő szolgáltatás igénybevételéről. Emellett továbbra is akadályokba ütközik a Facebook digitális pénztárcája, a Novi, amely legalább egy pilot program keretein belül elérhetővé vált Amerikában és Guatemalában, noha nem teljesen az eredeti terveknek megfelelően. A telekommunikációs vállalatok közül ismét írtunk a digitális bankolás mellett egyre elkötelezettebb Orange-ról, valamint egyebek mellett a Verizon és az Amazon egy közös fejlesztése is terítékre került.

A hazai piacon eseménydús hónapot zárt a K&H Bank, amely egy mesterséges intelligencián alapuló befektetési alapról rántotta le a leplet, valamint azt is bejelentették, hogy az ügyfelek mostantól a Garmin Pay okosórás fizetési megoldásait is igénybe vehetik. Az Erste Bank bejelentette, hogy 2023-ra elérik a nettó karbonsemlegességet, 2050-re pedig ennél is jóval ambiciózusabb célokat tűztek ki maguk elé. Emellett beszámoltunk egy fontos felvásárlásról a hazai kriptovaluta szcénából, valamint egy fontos spanyol-magyar fintech együttműködést is bemutattunk. A V4-es piacokon a megszokottakhoz igazodva ismét Lengyelország zárta a leginkább eseménydús hónapot, hiszen többek között az Opera cashback szolgáltatása is elérhetővé vált a piacon, számos helyi startup újítása mellett. Szintén érdekes, hogy a jelek szerint rendkívül gyorsan zajlik a felhőalapú technológiára való átállás az országban, ami a piac érettségét jelzi meglátásunk szerint. 

Ismételten megvizsgáltunk egy meghatározó trendet a fintech marketing tevékenységével kapcsolatban. Ezúttal a nagyköveti marketing került terítékre, amely metódus tradicionalitása ellenére egyre népszerűbb, jórészt azért is, mert a közösségi médiás felületeken sokszor akkora már a zaj, hogy egy alulról szerveződő kampánnyal van amikor jelentősebb eredményeket lehet elérni. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy a nagyköveti marketing tovább növekszik-e jelentőségében. A UI/UX trendek közül októberben egy rendkívül egyszerű, de annál hasznosabb praktikát, az adatvizualizációt emeltük ki. Az adatok vizuális elemeken való ábrázolása meggyőződésünk szerint számos pénzügyi folyamatot könnyebbé tesz, segíti az ügyfeleket az egyes információk befogadásában, emiatt érdemes rá hagyatkozni a megfelelő pillanatokban. Gyűjtésünk alátámasztja, hogy ezt több neves fintech vállalat meg is teszi.

A kriptovaluták és a blockchain technológia előretörése is folytatódott. Egyértelműen látszik, hogy a Bitcoin és más kriptók árfolyamának tartós magas szinten való maradásával egyre nő a kriptoeszközök hitelessége mind az inkumbens pénzintézetek, mind a lakosság egyre nagyobb szeletének szemében. Az eszközosztály népszerűsödését igazolja a Robinhood szeptemberben bejelentett kripto tárcája, melynek várólistáján mostanra több, mint 1 millió ügyfél szerepel. A hónap további trendjei között részletesen foglalkoztunk a családi bankok előretörésével és potenciális terjeszkedési céljaival, valamint a kkv-k igényeihez szabott digitális banki megoldások növekvő adaptációjáról és a pénzügyi edukációs és inklúzió egyre növekvő jelentőségéről a digitális pénzügyek világában.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a hónap fejleményeinek relevanciájáról a hazai piac kontextusában, mind a lehetőségeket, mind a fenyegetéseket értékelve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.