Töredékére esett vissza a milliárdos NFT-piac

A Trend FM-en futó Fintech Világa – Blockchain Percek legutóbbi adásaiban Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a Web3 működési logikáját és sajátosságait mutatták be. Az internet új korában a felhasználók birtokolják saját adataikat és virtuális értékeiket. Egy ilyen digitális érték lehet például az NFT is. Sokan talán nem is tudják, hogy mit jelöl ez a három betű, de azt igen, hogy éppen rengeteg pénz van benne.

Még tavaly márciusban kelt el 69 millió dollárért egy digitális kollekció, lavinát indítva a digitális művészetbe áramló pénzt illetően. Cégóriások és magánemberek egyaránt millió dollárokat fizettek különféle digitális képekért. Egészen idén januárig emelkedett a piac – a hónapban 17 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát ezek az NFT-k.

Most viszont, bár nem dőlt össze a kártyavár, mintegy 97 százalékot esett az NFT-kereskedés forgalma év elejéhez képest. Az óriási, 17 milliárdos forgalomból „mindössze” 466 millió dollár lett. Bár kétségtelenül túlzó volt a felhajtás a „ digitális műkincsek” körül, mégsem érdemes temetni a technológiát. Ugyanis a benne rejlő lehetőség az egyedi tulajdonjog blockchainen történő rögzítésére önmagában talán nem feltűnő, de óriási értékajánlatot jelent. Blockchainen vezetve gyorsan és átláthatóan cserélhetnek gazdát a különböző, NFT-khez kötött tárgyak. Több vállalat még mostanában is rendszeresen hoz új megoldásokat. A Starbucks például milliókat hódított meg jutalomprogramjával, most pedig egy exkluzív élményeket nyújtó ügyfélprogram NFT platformjában látja a jövőt.

A Blockchain Percek szakértőjétől megtudhatjuk, hogy szórakozásból és divatbolt felfutott NFT-hype után mi lehet a nem helyettesíthető tokenek valódi jövője.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.