Technológiai szolgáltatóvá válik a Goldman Sachs

Az utóbbi években rendre visszaköszön, hogy a technológiai óriások pénzügyi szereplőkké szeretnének válni, míg az inkumbens bankok technológiai szolgáltatásokkal egészítenék ki termékpalettáikat. Ezekben a folyamatokban kimondottan nagy szerepe van a fintech szektornak is, amely a bigtechek és a nagybankok alapvető tevékenységeinek a metszetét teszi ki.

A Goldman Sachs legutóbbi bejelentése a bankok technológiai törekvéseit erősíti, a bank ugyanis belép a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatók sorába. Az Amazon Web Services segítségével kifejlesztették a Goldman Sachs Financial Cloud for Data elnevezésű szolgáltatásukat, melynek keretein belül megnyitják piaci adataikat és bizonyos megoldásaikat is fedezeti alapok és alapkezelők számára.

Ezáltal rendezett, átfogó adatbázisok válnak elérhetővé olyan pénzügyi entitások előtt, amelyek nehezen tartják a lépést a szektor technológiai fejleményeivel. Számos fedezeti alap és alapkezelő van szorult helyzetben, mert meglévő rendszereik nem képesek olyan mértékben követni a piaci fejleményeket, mint az újvonalas kvantitatív kereskedők. Számukra jelentős segítséget nyújt az, hogy nem kell adatgyűjtéssel és rendszerezéssel foglalkozniuk, hanem azonnal megkezdhetik elemzési folyamataikat.

A Goldman Sachs és az Amazon régre visszanyúló kapcsolata az évek során többször is gyümölcsözőnek bizonyult mindkét fél számára. Az Amazon nagy szerepet vállalt a Goldman Sachs háttérrendszereinek a felhőbe való áthelyezésében, valamint a Marcus digitális banki spinoff létrehozásában is. Ezzel párhuzamosan a Goldman Sachs az Amazon kereskedőinek egyik vezető hitelezője, valamint tanácsadóként támogatta a technológiai óriást a Whole Foods felvásárlása során is.

Forrás: CNBC

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.