Tanulságok Európa legnagyobb fintech konferenciájáról

A múlt héten került megrendezésre Amszterdamban Európa talán legfontosabb fintech konferenciája, a Money 20/20 Europe. Az eseményen a fintech szektor és a hagyományos pénzügyi szektor nagyjai közül is sokan megjelentek, hogy megvitassák véleményüket a terület jövőjéről és a meghatározó trendekről. A folytatásban a tíz legdominánsabb témát vesszük sorra.

  1. Értékeltségek és nyereségesség: Az elmúlt évek arról szóltak a fintech szektorban, hogy a befektetők minden ígéretes vállalatra vég nélkül öntik a pénzt, a nyereséges működést végző fintech pedig ritka, mint a fehér holló. Ez sokáig zavartalanul így maradhatott, a jelenlegi gazdasági helyzet és a befektetők óvatos megközelítése miatt kulcskérdéssé vált, ki mennyi idő múlva tud profitábilis tevékenységet végezni. A sok leépítés szintén arra utal, hogy ki kell mozdulni az eddigi komfortzónából. 
  1. Banking-as-a-Service: Mostanra látszik, hogy az említett nehézségek kevésbé érintik a B2B finecheket, akik közül sokan a bankoknak való beszállításból szerzik bevételeiket, ez a forrás pedig továbbra is elérhető a számukra. Különösen fényes jövőt jósolnak a Banking-as-a-Service szolgáltatóknak, akik a legnagyobb nyertesei voltak a bankok digitalizációs és modernizációs törekvéseinek az elmúlt években.
  1. Beágyazott pénzügyek: Minden kutatás kimutatja, hogy az emberek gyors, kényelmes és gördülékeny pénzügyi élményeket várnak, amit sokáig szinte senki nem adott meg nekik. A beágyazott pénzügyi megoldások feltűnésével szinte minden vállalat pénzügyi szolgáltatóvá válhat, ami jelentősen csökkenti az egyes online folyamatok töredezettségét. A vásárláskor egy-két kattintásból igénybe vehető fizetési opciók, áruhitelek és biztosítások új precedenseket teremtenek az eddigiekhez képest, így nem meglepő, hogy hatalmas növekedés várható ezen a fronton.
  1. Kriptovaluták: Az elmúlt hetek, sőt hónapok finoman szólva sem a kriptovaluták tündökléséről szóltak. Ebbe szerepett játszott az infláció és a banki kamatok növekedése, valamint a kriptoeszközök háborúban betöltött szerepének alakulása is. A konferencia résztvevőinek többsége ennek ellenére korántsem temeti a kriptovalutákat, de azt mindenki biztosra veszi, hogy a mostani gyengélkedés nem rövid távú kilengést jelent. Pozitív mellékhatás lehet ugyanakkor a hiteltelen projektek kimosódása a piacról. 
  1. Nyílt bankolás: A nyílt bankolás évek óta az egyik legnagyobb potenciállal bíró fintech trendként él a köztudatban, ám az adaptáció eddig messze elmaradt az előzetes várakozásoktól. Mi is megjósoltuk korábban, a Money 20/20 Europe résztvevői pedig megerősítették, hogy ezen a téren változások zajlanak. Az izgalmas felhasználási területek között ott vannak az optimális pénzkezelést nyújtó VRP-k (ismétlődő fizetések), valamint az egyszerű  és azonnali nyílt banki fizetések. 
  1. Zöld bankolás: Szintén nagy figyelem hárult a fenntartható pénzügyi megoldásokra, a téma körül zajló beszélgetések velős véleményektől sem voltak mentesek. Noha mindenki érzékeli a zöld pénzügyi megoldások megjelenését és terjedését, a résztvevők közül többen panaszkodtak a pénzügyi szereplők által végzett greenwashingra. Általános egyetértés alakult ki abban, hogy valódi eredmények csak akkor lesznek, ha mindenki elfogadja, a klímaváltozásra adott reakció nem egy PR jellegű feladat, hanem alapvető üzleti változtatásokat követel.
  1. Neobankok: A neobankok voltak évekig a fintech szektor legnépszerűbb szereplői. Az elmúlt időszakban ez a nagy veszteségek, a pénzmosás elleni védekezés terén mutatott kudarcok és az irreális értékeltségek miatt elkezdett megváltozni. A konferencián ennek ellenére az a konszenzus uralkodott, hogy a neobankok fontos szerepet töltenek be a digitális bankolás terjedésében és továbbra is szükséges szereplői a szektornak. A nyereséges működés azonban hamarosan elvárássá válik, azok pedig, akik nem tudnak felnőni a feladathoz elbúcsúzhatnak mostani státuszuktól.
  1. Buy Now Pay Later: A legnépszerűbb beágyazott pénzügyi megoldás, a BNPL különösen nagy figyelmet kapott a Money 20/20 Europe három napja alatt. Szóba került a szektor szabályozásának fontossága, valamint az is, hogy a szereplőknek alkalmazkodniuk kell a jelenlegi helyzethez. Eddig sokan luxuscikkek vásárlására használták a BNPL hiteleket, mostantól viszont nagyobb szükség lehet rá a mindennapi vásárlások lebonyolításakor. Bőségesen szolgáltatott beszédtémát az Apple belépése a területre, ami egyesek szerint letarolhatja a virágzó szektort. 
  1. Digitális személyazonosság: A digitális tér népszerűségének növekedése nem csak jó híreket tartogat a számunkra, az ügyfél-azonosítás például egy olyan feladat, amibe rengeteg fintechnek törik bele a bicskája. Maga a technológia adott a feladat hatékony elvégzéséhez, a nehézséget sok esetben a fizikai és a digitális világ közötti hidak felépítése jelenti. A KYC épp ezért meghatározó tényező lehet a jövőben, ami elválasztja egymástól a sikeres és a küszködő cégeket az online térben.
  1. Vállalati kultúra a fintech szektorban: Sokak fejében él egy olyan kép a fintech szektorról, mint ahol jelentősen jobb a nők, az etnikai és egyéb kisebbségek helyzete, mint például a hagyományos pénzintézetek körében. A valóság ezzel szemben az, hogy a fintechek sem állnak jól ezen a területen, a közegnek pedig sokat kell még fejlődnie, mielőtt valóban befogadónak lehetne nevezni. Abban legalább mindenki egy lapra került, hogy ezen változtatni kell. Más kérdés, hogy ezt már sokszor hallottuk, az eredményekre mégis még mindig várnunk kell. 

Forrás: Fintech Business Weekly, The Fintech Times

Borítókép: Freepik / tirachardz

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.