A Foundation és a Skool közös képzésére jelentkezhetnek a fiatalok

Közös programot indít a Foundation és a Skool: a program keretében a Foundation szakemberei workshopokon keresztül oktatják az IT területek iránt érdeklődő lányokat. Az informatikai utánpótlásokról szóló kutatások jelenleg több mint 40 ezer fős munkaerőhiányról számolnak be, pedig ennél akár sokkal több munkavállalót is elbírna a piac – derült ki az együttműködést elindító, közös szervezésű panelbeszélgetés során.

A „Következő generáció a tech piacon? – Jövő szakmái” című rendezvényen a Magyar Bankholding digitális világát építő Foundation és a fiatal lányoknak, illetve hátrányos helyzetű gyerekeknek IT-képzéseket szervező Skool mellett a Green Fox Academy és a Dreamjobs képviselői is meséltek a hazai IT-piacot is sújtó munkaerőhiányáról, valamint arról, hogy az előttünk álló kihívásokra milyen választ tudunk jelenleg adni. Az esemény apropóját a Technológiai Oktatásért Alapítvány – más néven Skool – és a Foundation közösen elindított programja adta, amelynek keretében a Foundation IT szakemberei az év során több programozói workshopot tartanak gyerekek számára, ezzel inspirálva őket a technológiai pályára.

A szakmai diskurzuban részt vett Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője, Szirják Csaba, a Foundation Tribe Tech Lead-je, Kozarek Andrea, a Green Fox Academy PR and Marketing Lead-je, illetve Pataki Géza, a Dreamjobs ügyvezető igazgatója.

Jelenleg több mint 40 ezer fős munkaerőhiányról számolnak be a kutatások a hazai IT piacon – derült ki az együttműködést elindító kerekasztalbeszélgetés elején. Már az egyetemi jelentkezők is kevesebben vannak, mint amennyivel nő évről-évre az igény a cégek oldaláról. Szirják Csaba kiemelte, hogy a hatalmas és folyamatosan növekvő munkaerőhiányt a cégek saját bőrükön érzik, hisz nyitott pozíciók folyamatosan vannak a szektorban. Pataki Géza ügyvezető igazgató is megerősítette, hogy jelenleg nincs olyan cég Magyarországon, ami ne küzdene a munkaerőhiány problémájával.

Guzsaly Péter véleménye szerint európai viszonylatban 1 millió IT szakembert is tudna foglalkoztatni a szektor – szóval a munkaerőért folyó verseny határokon átívelő.

A kézzelfogható, negatív gazdasági hatásokat okozó jelenségre kíván megoldást nyújtani a Foundation és a Skool: a két szervezet célja, hogy az általuk indított programokon keresztül minél többen forduljanak az IT-szektor karrierlehetőségei felé.

A panelbeszélgetés szakértői egyetértettek abban, hogy a hasonló kezdeményezésű képzéseken nem csak a programozói ismeretek elsajátítása fontos a fiatalok számára, hanem a szükséges attitűd átadása is. A Greenfox képviselője, Kozarek Andrea tapasztalata szerint a mindennapi kreatív problémamegoldások során felértékelődnek a kommunikációs és prezentációs készségek, illetve a csapatmunkára való hajlandóság. A cégek általában megbecsülik azokat a junior kollégákat, akikben látják az elhivatottságot és folyamatos tanulás iránti vágyat.

A szükséges készségek és az IT cégeknél zajló projektmunkák szimulációjára épülő első workshop július 7-én valósul meg a budapesti Hubhub-ban, ahova tizenöt, 14-18 éves lány jelentkezését várják a szervezők.

A Foundation-nel közösen szervezett Skool-foglalkozás keretében a résztvevő fiatalok egyéni zsebpénzkezelő applikációt készíthetnek majd, amellyel követhető, hogy mennyi pénzük van, illetve beállíthatják, hogy mire spórolnak, az alkalmazás pedig kiszámolja, mikorra gyűlik össze a várva várt összeg.

A foglalkozás – ahogy a Skool összes workshopja – ingyenesen látogatható a jelentkezőknek, akik az ország bármely pontjáról, bármilyen iskolából érkezve részt vehetnek a programon.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.