A zárolt 7,5 milliárd eurós EU-támogatás sok mindenre elég

Tegnap nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország valószínűleg nem férhet hozzá 7,5 milliárd eurónyi (3000 milliárd forintnyi) támogatáshoz az Európai Uniótól – egyelőre. Végleges döntés még nem született a források jövőjéről, és egyhamar várhatóan nem is fog. Addig is nézzük meg mire lenne elég ez a pénzösszeg a fintech szektorban.

1. Nagy segítség az FTX-nek

Még a csődbejelentése előtt, de már jóval a tömeges pénzfelvétel után az FTX-nek több milliárd dollárra volt szüksége. Sam Bankman-Fried pontosabban egy 8 milliárd dolláros lyukat akart betömni – akkor úgy látta, hogy ez az összeg elég lenne a távozó felhasználók kifizetésére. Bár a 7,5 milliárd euró nem oldotta volna meg a kriptotőzsde problémáit, ideiglenesen mindenképpen nagy segítség lett volna.

2. A magyar fintech szektornak bele kellene húznia

Távol vagyunk attól, hogy a magyar fintech szektor 7,5 milliárd eurót tudjon termelni. A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a fintech cégek összbevétele több mint 170 milliárd forint volt 2020-ban. Ezt a teljesítményt tartva a szektornak körülbelül 17 évébe telne, hogy kitermelje a felfüggesztett forrásokat.

3. Már fel lehet vásárolni vele a Klarnát

A Klarna értéke idén tárgyalásról tárgyalásra csak zuhant. Végül 45,6 milliárd dollárról 6,7 milliárdra esett a vállalat értékeltsége. Tehát év elején csak egy kisebbségi tulajdonrészre lett volna elég a lefagyasztott támogatás. Mára azonban a teljes vállalatot fel lehetne vásárolni ennyi pénzért – sőt, megmaradna még több száz millió euró is.

4. Irány a tőzsde fintech részvényért

A tőzsdéken is vannak olyan fintech nagyágyúk, amelyekre (szinte) elég lenne az a több milliárd euró. Egyikőjük csillaga éppen felívelőben van, másikuknak pedig sokáig leáldozóban volt. A Wise piaci kapitalizációja például közel 6,5 milliárd font, így, ha lefixálnánk a jelenlegi részvényárat, éppen beleférne a 7,5 milliárd eurós keretbe. A Robinhood már a költségvetésen kívülre esik, de még sincs nagyon messze – szabadon kereskedett részvényeinek összeértéke 8,5 milliárd dollárt tesz ki.

5. Kisajátítható kriptovaluták

Végül a hagyományos piacok mellett digitális eszközökből is be lehet vásárolni. A Polygon blockchain körülbelül összes MATIC tokenjétt fel lehetne vásárolni 7,5 milliárd euróval. Pár másik nagy név, amelynek a készlete a jelenlegi áron ugyancsak felvásárolható: a Polkadot, a Solana, a Shiba Inu, valamint a Uniswap.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.