Saját kézbe kell venni az irányítást

A pénzügyi szektorban gyakran felmerül a kérdés, hogy ki felelős a lakosság pénzügyi tudatosságának kialakításáért – az emberek szoros családi és ismerősi köre, a közszféra vagy a magánszféra. Az 11Onze nem vár válaszra, saját kezébe veszi az irányítást.

Az 11Onze egy katalán fintech közösség, amely egy saját pénzügyi alkalmazással is rendelkezik. Tevékenységre során nagy hangsúlyt fektet az ügyfelek pénzügyi edukációjára – ezt szeretné most kiterjeszteni a közösségén túl a katalán iskolákra is.

„Célunk, hogy bevonjuk és megfelelően oktassuk a fiatal diákokat pénzügyi ismereteinek javítása érdekében. […] Alapvető pénzügyi oktatás nélkül a gyermekeknek és a fiatal felnőtteknek óriási nehézségekkel kell szembesülniük pénzügyeik hatékony kezelésében. Ez rossz hitelképességhez, csődhöz és a megtakarítások hiányához vezethet.”


James Séne, igazgató, 11Onze

Az 11Onze számos alapvető pénzügyi témát szeretne bemutatni a diákoknak, továbbá a háttérfolyamatokat is érinteni fogják. Így a tanulók teljességében megérthetik, hogyan működnek az általuk is használt szolgáltatások. Lesz szó digitális bankolásról, hitelkártyákról, kriptovalutákról és pénzkezelésről is.

A kezdeményezésben 52 oktatásai intézmény vesz részt. Az egyik professzor nagy érdeklődésről számolt be a diákok részéről. Ez nem meglepő, tavaly az AIB indított el egy pénzügyi edukációs programot, amelyre már a bejelentéskor jelentkezett Írország iskoláinak a 70 százaléka.

Magyarországon érdekes a pénzügyi edukáció helyzete. Vannak nagyon jó kezdeményezések, mint például a Beconomist vagy a Diákszéf. Azonban két éve egy OECD-felmérés eredményei azt mutatták, hogy bár a magyar lakosság elméleti tudatása átlagos, nem tudjuk megfelelően átültetni gyakorlatba az ismereteinket.

A fintech szektorban kiemelt szerepet kap az edukáció, mi is gyakran beszámolunk a legújabb fejleményekről. Az alábbi linkeken megtalálható néhány korábbi cikkünk a témában:

(Forrás: The Fintech Times)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.