Jön a segítség a munkavállalóknak és a kisvállalatoknak is

Az árak meredek emelkedése és a gazdaság lassulása világszerte mindenkit érint. Vannak azonban különösen sérülékeny társadalmi rétegek, akik a biztonságos megélhetésért való küzdelemre kényszerülnek. A kkv-k és az egyéni vállalkozók többsége is ide sorolható, de a munkaerőpiac szinte összes szereplője nehéz időket él. Szerencsére egyes innovatív pénzügyi szereplők igyekeznek segíteni a helyzet navigálásában.

Jó hír, hogy a befektetők meglátják a potenciált ezekben a vállalatokban és jelentős befektetésekkel segítik őket a növekedésben. A múlt héten a spanyol Cobee mondhatta magáénak a legnagyobb tőkebevonást, a vállalat 42 millió dollárhoz jutott. A madridi fintech cég vállalatoknak teszi lehetővé, hogy korszerű és értékes juttatásokat kínáljanak munkavállalóiknak. 

A Cobee felismerte, hogy a juttatásoknak folyamatosan igazodnia kell a munkavégzés terén előálló változásokhoz és digitális megoldásokkal segíti ki a munkáltatókat. A vállalat részletesebb bemutatásáról csak azért tekintünk el, mert múlt héten külön cikket szenteltünk ennek.

A kisvállalatoknak a túlélés a tét

A Cobee révén ezúttal európai fintech zárt a befektetési verseny élén, ami manapság ritka esemény. A dobogó másik két résztvevője azonban az USA-ból érkezett. Közülük a floridai Novo hajtotta végre a nagyobb tőkebevonást 35 millió dollárral. 

A vállalat kisvállalatoknak, egyéni vállalkozóknak és szabadúszóknak kínál egy digitális banki platformot, ahol legtöbb pénzügyi teendőjüket egyszerűen végezhetik el. A Novo kezére dolgozik az, hogy a legtöbb hagyományos bank a korlátozott bevételi lehetőségek miatt nem fektet kellő hangsúlyt az említett szereplők kiszolgálására. Így a kisvállalati szegmensnek többségüknél főleg lakossági termékek érhetők el, de persze magasabb árazás mellett. 

A Novo vállalati bankszámlái egyebek mellett az utalások indításában, a fizetések fogadásában, a megtakarításban, és a számlázásban segítenek az ügyfeleknek. Mivel a célcsoport nagy része a fennmaradásért és az anyagi biztonságért küzd, most különösen értékes egy olyan szolgáltatás, ami a kezük alá dolgozik. 

A fintechek sem tudnak mindent egyedül megoldani

A harmadik legnagyobb befektetés a Taktile-nál landolt a múlt héten. A New York-i fintech 20 millió dollárt vont be, ebből az összegből folytathatja a növekedést és termékpalettájának bővítését. A Taktile fintech cégeknek segít növelni az elfogadott ügyfelek számát anélkül, hogy ezzel szükségtelenül nagy kockázatot kéne vállalniuk.

A Taktile az új ügyfelek pénzügyi adatainak összegyűjtésében és elemzésében tud hozzáadott értéket teremteni. Képesek átfogó képet festeni egy-egy jelentkező pénzügyi helyzetéről majd ez alapján intelligens javaslatot tenni arra, hogy érdemes-e például nekik hitelezni. A vállalat az egyszerűbb döntések (hitelezzünk-e vagy sem) támogatása mellett szofisztikált kérdésekben is kompetens. Meg tudják például állapítani az ideális hitelkeret méretét is ügyfelenként. A Taktile sikere is érzékelteti, hogy a fintech cégek is segítésre szorulnak egyes folyamatok hatékony kezelésében. A jelek szerint van kihez fordulniuk.

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.