Portugália jelentős lépést tett az Open Banking felé, miután a SIBS, a helyi Fintech szolgáltató elindította az API-platformot, amely 24 pénzügyi intézményt foglal magában.

A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv (PSD2) teljesítése érdekében a SIBS API market hozzáférést biztosít harmadik fél szolgáltatóknak (TPP) a portugál bankszámlák 95%-ához, beleértve a fizetés kezdeményezését, a számlainformációkat és a pénzeszközök rendelkezésre állását.

A SIBS azt mondja, hogy a felületnek három olyan tulajdonsága van, ami miatt kiemelkedőbb, mint európai társai: egyetlen szabványra alapul, egyetlen linken keresztül érhető el, és egy speciális csapat támogatja.

Minden ígéret szerint a felület lehetővé teszi a StartUp vállalkozások és más Fintech cégek számára, hogy a banki adatok felhasználásával új szolgáltatásokat nyújtsanak a fogyasztóknak és fokozni fogja a versenyt. 

Madalena Cascais Tomé, a SIBS vezető igazgatója, szerint ez egy új ciklust jelent a portugál fizetési és pénzügyi szolgáltatások történelmében.

Ha szeretne többet megtundni az Open Bankingról, hallgassa meg Suppan Márton és Kaliszky Péter beszélgetését.

Forrás: finextra

 

Bodanitz Bora