Az Afrikai Fejlesztési Bank £100 millió forgótőkét és £300 millió adósságfinanszírozást különített el a pénzügyi integrációval kapcsolatos kezdeményezések fellendítése érdekében az egész kontinensen.

Az afrikai digitális pénzügyi beilleszkedés eszközét (ADFI), amelynek célja, hogy ösztönözzék a digitális pénzügyi tranzakciók afrikai kontinensen való terjeszkedését, a Bill & Melinda Gates Alapítvány, az Agence Française de Développement (AFD) és a luxemburgi kormány támogatja.

A mobiltelefon-tulajdonosok Afrikában két számjegyű növekedést mutattak ezen évtized első felében, ami az innovatív digitális eszközök és szolgáltatások növekedését váltotta ki. Ezek az előnyök azonban nem osztozkodnak egyenlően, mivel a becslések szerint a kontinensen elő felnőttek csupán 43%-a rendelkezik bankszámlával.

Az ADFI nyitóprojektje 11,3 millió dolláros támogatást kapott a Bill & Melinda Gates alapítványtól, amelyet annak ösztönzésésre bocsátották ki, hogy egy olyan együttműködő digitális fizetési rendszert hozzanak létre, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára a pénzküldést és fogadást a mobiltárcák között.

A végső cél az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, Akinwunmi Adesina szerint, hogy legalább további 320 millió afrikai férjen hozzá digitális pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Forrás: finextra

 

Bodanitz Bora