Megbüntették Kim Kardashiant, szabálytalanul hirdetett kriptovalutát

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 1,26 millió dollárra megbüntette Kim Kardashiant. A híresség úgy hirdetett egy kriptovalutát a követőinek, hogy nem számolt be a promócióért kapott 250 ezer dollárról.

Az SEC szerint Kardashian az EthereumMax Emax nevű tokenjeit reklámozta több mint 300 millió követőjének. Az általa megosztott poszt tartalmazott egy az EthereumMax oldalára vezető linket, ahol a befektetésre vonatkozó instrukciók fogadták a látogatókat – derült ki a Finextra cikkéből. Ezzel önmagában még nem lett volna gond.

A transzparencia nem hiányozhatna

A büntetést az elhallgatott megbízási díj váltotta ki. Azzal ugyanis, hogy Kardashian erről nem számolt be követőinek, nem tette számukra egyértelművé, hogy anyagi érdekek fűzik a tokenek reklámozásához. Holott ez fontos információ lett volna a követőknek. Az, hogy valaki pénzt kap egy termék hirdetéséért befolyásolja az általa végzett promóció hitelességét, hiszen nagyobb eséllyel siklik majd el a problémás részek felett, ha ezt anyagi érdekében áll megtenni.

Az SEC-vel történő megegyezés értelmében Kardashiannak 1,26 millió dollárt kell fizetnie. Az összeg egy 1 milliós büntetésből, valamint az EthereumMaxtól kapott 250 ezer dollár kamatokkal együtt történő visszafizetéséből áll össze. Az üzletasszony emellett együttműködik a szabályozóval egy újonnan indítványozott vizsgálat kapcsán is.

Kim Kardashian csak az első lehet a sorban

Az SEC elnöke, Gary Gensler azonnal reagált a fejleményekre Twitteren. Figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy soha ne kezdjenek befektetéseket kizárólag egy híresség vagy influenszer tanácsára. A mostani esetet követően további ismert emberek ellen indulhat hasonló eljárás. Sokan közülük jelentős anyagi hasznot hajtottak a kriptoeszközök iránti érdeklődés ugrásszerű növekédéséből, és kellő alaposság vagy transzparencia nélkül végezték promóciós tevékenységüket.

„A szövetségi értékpapír szabályozások egyértelműen kimondják, hogy a kriptoeszközöket reklámozó hírességeknek (és bárki másnak) nyilvánosságra kell hozniuk a promócióért kapott kompenzáció jellegét, forrását és összegét. A befektetőknek joguk van tudni, hogy az adott eszköz körüli nyilvánosság kiegyensúlyozott-e. Kardashian asszony elmulasztotta átadni az ehhez szükséges információkat”

– fogalmazott Gurbir S. Grewal, az SEC végrehajtási divíziójának igazgatója.

A hírességek szeretik a kriptoszektort

Az elmúlt években látványossá vált a celebek kriptovaluták iránti nyitottsága. Kim Kardashianhez hasonlóan Floyd Mayweather ökölvívó klasszis és Paul Pierce, az egykori kosárlabda sztár is előszeretettel hirdették az EthereumMax tokenjeit. Nem lenne meglepő, ha hamarosan őket is megregulázná az amerikai felügyelet.

Mások is meglátták a lehetőséget a területben. A Yahoo Finance szerint több ismert színész, köztük Gwyneth Paltrow, Reese Witherspoon, Matt Damon és Jamie Foxx is reklámoztak már kriptoeszközöket a követőiknek, annak ellenére, hogy nem egyértelmű, mi teszi őket hitelessé ebben a kérdésben. Valószínűleg persze a megbízó kriptocégek sem a témában való hitelességükre alapoznak, hanem a széles rajongótáborukra. 

Aggasztó ugyanakkor, hogy a jellemzően hatalmas vagyonnal rendelkező hírességek egy valamivel nagyobb fizetségért hajlandók kitenni magukat a kritikáknak. Pedig az influenszerek és hírességek bevonása sikeresen is megvalósítható a fintech szektorban, erre láttunk korábban jó példákat is Will Ferrell, Will Smith, vagy épp Leonardo DiCaprio esetében. A kriptovaluták viszont érzékeny területet jelentenek, ahol különösen érdemes a szakértők szavára hallgatni.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.