Mégis kell a Twitter Elon Musknak

Miután egyszer már kifarolt, most ismét meggondolta magát Elon Musk: mégis megvásárolná a Twittert a korábban leütött vételáron.

Elon Musk ismét ajánlatot tett a Twitter Inc. megvásárlására az eredeti 54,2 dolláros részvényenkénti áron – írja tudósításában a Bloomberg. A Tesla vezérigazgatója ezzel kvázi visszavonta az ügylet felrúgását, és a portál szerint potenciálisan elkerülheti a bírósági eljárást is. Legalábbis Musk erre játszik: az ajánlat része, hogy a Twitter tekintsen el a peres eljárástól.

Magát az eljárást még júliusban azért indította el a Twitter, hogy Musk tartsa magát a megegyezéshez, és fizesse meg a korábban kialkudott vételárat. Az első bírósági meghallgatásra egyébként két hét múlva kerülne sor.

Elon Musk még megvenné a Twittert (Forrás: Depositphotos)
Elon Musk még megvenné a Twittert (Forrás: Depositphotos)

Musk még hétfőn küldött levelet az ajánlatáról a Twitternek, melyet hivatalosan is benyújtott az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságához (SEC). A Tesla első embere ebben a peres eljárás megszüntetése mellett azt is feltételként szabta, hogy a 44 milliárd dolláros ügylethez kapjon adósságfinanszírozást.

Kilőtt a Twitter árfolyama

A hírekre óriásit ralizott a Twitter-papírok árfolyama: 43 dollárról egészen 52 dollárig száguldott a közösségi médiaplatform részvényeinek árfolyama. Kedden egy időre fel is kellett függeszteni a kereskedést a papírokkal. Egyébként hiába a nagy ugrás, az árfolyam még mindig a korábban kialkudott részvényenkénti 54,2 dolláros árfolyam alatt van.

A Twitter árfolyamának alakulása a New York-i tőzsdén az elmúlt 5 kereskedési napon (Forrás: TradingView)

Egyes elemzők szerint Musk „hatalmas károkat” okozott a Twitternek az elmúlt időszakban. Brent Thill, a Jefferies részvénypiaci elemzője szerint a Tesla vezére úgy lehetett vele, hogy idővel, de úgyis megszerzi a céget. Viszont ezzel hatalmas károkat okozott a cégnek. „Hihetetlenül sokan távoztak. A hirdetők elvesztették a bizalmukat” – idézi a Yahoo! Az elemzőt.

„Ennek a drámának véget kellett már vetni. Tovább kellett lépniük. Ezzel remélhetőleg lezárják ezt és továbblépnek, újraindítják és újraalkotják a vállalat stratégiáját, valamint megpróbálják megmenteni, amit lehet, mert ez jelenleg egy nagy, sérült áru”

– mondta a Twitterről Brent Thill.

Musk egyébként még áprilisban egyezett meg a Twitterrel, összesen 44 milliárd dolláros vételárban állapodtak. Később arra hivatkozva próbált meg kihátrálni az ügyletből, hogy a Twitter elhallgatta előle a hamis és automata felhasználói fiókok valós számát.

1 hozzászólás
  1. […] hírekre egyébként közel 10 dollárt – közel 20 százalékot – erősödött a Twitter-részvények […]

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.