Még nem érkezett meg igazán a metaverzum kora

A Citi szerint a metaverzum piac értéke 2030-ra elérheti a 13 ezer milliárd dollárt, miközben felhasználóinak száma 5 milliárd főre is emelkedhet. A McKinsey jóval visszafogottabb becslése is 4-5 ezer milliárd dolláros értéket vetít előre. A gazdasági becslések közti különbségek is tükrözik a metaverzummal kapcsolatos bizonytalanságot. Egyelőre annyi biztos, hogy a virtuális térben épülő platformok az évszázadot leginkább meghatározó új technológiákat alkalmazzák. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásában Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Kanti Péter, a PwC Magyarország szakértője a metaverzum lehetőségeiről beszélgettek.

Egyelőre még egységes definíciója sincsen a metaverzumnak:

  • sokak szerint ugyanis ez az internet következő evolúciós lépcsőfoka, amely interaktív, háromdimenziós térbe helyezi a virtuális interakciót, és átjárást biztosít a különböző projektek és platformok között, létrehozva egy összefüggő rendszert;
  • mások szerint viszont minden különálló projekt egy különálló metaverzumot jelöl, akárcsak a közösségi média platformok. Így maga a metaverzum sem egyetlen alternatív virtuális világ, hanem egyedülálló felületek összessége.

Több metaverzum kezdeményezésről is elmondható, hogy olyan virtuális világot fejleszt, amelyben a virtuális és kiterjesztett valóság, a digitális gazdaságon keresztül pedig a blockchain is jelen van. A metaverzum különböző projektjei integrálják az összes forradalmi technológiát, mint a mesterséges intelligencia, az IoT és a DAO. Abban azonban a szakértők és a felhasználók is egyetértenek, hogy még jónéhány évig nem tekinthetjük alternatív virtuális világnak. Az említett technológiák különböző érettségi szintjei és a felhasználók hardverhiányosságai miatt a virtuális valóság még nem érte utol az elképzeléseket. 

A Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásában szakértőink arról beszélgettek, hogy mi adhatna új lendületet a metaverzum felhasználószámának növekedéséhez, milyen szereplők alakítják jelenleg a metaverzum ökoszisztémáját és milyen fejlődési irányok képzelhetőek el jelenleg.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.