Heti fintech hírösszefoglaló

A Western Unionnal és a Wise-zal szerződik a Google Pay

A Google Pay határokon átnyúló fizetési partnerséget írt alá a Western Union és a Wise szolgáltatókkal, azzal a céllal, hogy felhasználóiknak peer-to-peer (P2P) pénzküldési szolgáltatást nyújtsanak.

A hitelbesorolással nem rendelkezők felé nyitnának a nagy amerikai bankok

Számos nagy amerikai bank, köztük a JPMorgan Chase is csatlakozott egy a kormány által támogatott pilothoz, melynek célja, hogy az alternatív adatok felhasználásával a hitelbesorolással nem rendelkező, vagy rendkívül alacsony hitelképességű lakosok számára is tudjanak hiteleket nyújtani.

Egy litván céget is bevontak a Wirecard-botránnyal kapcsolatos eljárásba

Wirecard botrány lecsengőben van, ugyanakkor frissen jelent meg a hír a Financial Times riportjában, miszerint a litvániai Finolita is a hatóságok látókörébe került. A 2020 júniusában kirobbant csalási ügy során a Wirecard 1,9 milliárd Euróval nem tudott elszámolni, és az ügy felgöngyölítése során a német hatóságok rávilágítottak arra, hogy a Wirecard a botrány kirobbanása előtt kevéssel egy 100 millió Euró értékű kölcsönt folyósított egy 2020 decemberében csődbe ment cégnek a Finolitán keresztül. A 100 milliós kölcsön jelentős része, 35 millió Euró Jan Marsaleknél, a Wirecard volt COO-jánál landolt, akit jelenleg is keres az Interpol – a kölcsön fennmaradó részének sorsáról nincsen információ.

Az American Express elhozza a BNPL-t a légi utazásba

Az American Express új területre lép: mostantól lehetővé teszi amerikai kártyabirtokosainak, hogy részletekben fizessék ki repülőjegyüket. Azok a fogyasztók, akik több, mint 100 dollárért vesznek repjegyet az AmExTravelen keresztül, hamarosan dönthetnek úgy, hogy néhány egyenlő havi részletben fizetik ki az árát, amennyiben előfizetnek a szolgáltatásra.

Heteken belül érkezik a Marcus app Nagy-Britanniába

Öt évvel az amerikai indulás után végre a brit kliensek is teljes körű banki és fintech élményhez juthatnak, a Reuters értesülései szerint ugyanis heteken belül megérkezik a Goldman Sachs lakossági banki platformjának applikációja a szigetországba. A Goldman Sachs fintech terjeszkedése meglehetősen lassan indult be az elmúlt években, a Marcus öt éve startolt el Amerikában, de Nagy-Britanniában is immáron három éve jelen van. A lassabb tempó miatt az olyan vezető neobankok, mint a Revolut, vagy a Monzo mostanra meg is előzték a Marcust.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.