A hitelbesorolással nem rendelkezők felé nyitnának a nagy amerikai bankok

Számos nagy amerikai bank, köztük a JPMorgan Chase is csatlakozott egy a kormány által támogatott pilothoz, melynek célja, hogy az alternatív adatok felhasználásával a hitelbesorolással nem rendelkező, vagy rendkívül alacsony hitelképességű lakosok számára is tudjanak hiteleket nyújtani.

A legfrissebb adatok szerint nagyjából 53 millió amerikai felnőtt nem rendelkezik hitelbesorolással, a probléma pedig az afroamerikai, valamint a spanyolajkú lakosságot különösen súlyosan érinti a Consumer Finance Protection Bureau (Fogyasztói Pénzügyi Védelmi Iroda) szerint. A pilot, amely az idei évben fog elindulni, nagyjából 10 bank részvétele mellett zajlik majd le, akiknek célja az lesz, hogy az ügyfelek hitelképességét bankszámlaegyenlegük, valamint hiteltúllépéseik alapján hatékonyan megítéljék. 

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson a résztvevők – köztük a US Bank és a Wells Fargo – megosztják majd az ügyfelek folyószámláihoz és megtakarítási számláihoz tartozó betéti adatokat. Ezt a hitelinformációs ügynökségeken keresztül tervezik kivitelezni. A jövőben akár olyan fintech cégek is bevonhatók lehetnek, mint a Plaid és a Finicity, akik az ügyfelek lakbér- és közüzemi számlafizetési szokásaival kapcsolatos adatokat is elérhetővé tehetnék. 

Az amerikai szövetségi banki felügyeleti szervek már 2019-ben jelezték egyetértésüket az alternatív adatok hitelképesség meghatározásában való használatával kapcsolatban. Az elmúlt években számos nem banki szereplő igyekezett az alternatív adatforrások segítségével javítani a hagyományos hitelbesorolási módszereken és olyan embereket kiszolgálni, akiket a nagy bankok elutasítottak. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.