Egy litván fintech céget is bevontak a Wirecard botránnyal kapcsolatos eljárásba

A Wirecard botrány lecsengőben van, ugyanakkor frissen jelent meg a hír a Financial Times riportjában, miszerint a litvániai Finolita is a hatóságok látókörébe került. A 2020 júniusában kirobbant csalási ügy során a Wirecard 1,9 milliárd Euróval nem tudott elszámolni, és az ügy felgöngyölítése során a német hatóságok rávilágítottak arra, hogy a Wirecard a botrány kirobbanása előtt kevéssel egy 100 millió Euró értékű kölcsönt folyósított egy 2020 decemberében csődbe ment cégnek a Finolitán keresztül. A 100 milliós kölcsön jelentős része, 35 millió Euró Jan Marsaleknél, a Wirecard volt COO-jánál landolt, akit jelenleg is keres az Interpol – a kölcsön fennmaradó részének sorsáról nincsen információ.

A kölcsön mellett egy másik Finolitához kapcsolódó tranzakciót is vizsgálnak, melynek keretein belül a litván cég 1,15 millió Euró értékben nyújtott szolgáltatást a Wirecardnak, azonban valós teljesítést a hatóságok nem találtak, valamint az elszámolás alapját egy eleve megkérdőjelezhető, 1000 Eurós órabér képezte.

Az incidens árnyékot vet a balti térség pénzügyi központjára, amely a Brexitet követően Európa új fintech központja szeretne lenni, mára 80 licensszel rendelkező fintech vállalatával – köztük például a Revoluttal – az EU egyik vezető pénzügyi régiója.

A Finolita vezetője, Danas Olisevicius a Financial Times értesülése szerint az ügyben egyeztetett a Litván Nemzeti Bankkal, de tovább nem kívánta kommentálni az ügyet.

A Litván Nemzeti Bank szóvivője szerint a felügyelet 2020 ősze óta folytat egy vizsgálatot, melynek eredményét hamarosan publikussá teszik, azonban az ügy lezártáig nem kommentálhatja az eljárást.

A Fiolitát 2013-ban alapították Vilniusban, majd 2017-ben felvásárolta a szingapúri Senjo Group. 2019-ben szerezték meg elektronikuspénz kibocsátói licenszüket a Litván Nemzeti Banktól.

Juhász Benedek

Forrás: LRT

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.