Férfiuralom: csak minden 25. brit fintech céget vezetnek nők

Az Aviva 10 millió dollárt fektet be az Anthemis Female Innovators Lab Fundba – jelentette be a brit biztosító. Az alap a fintech iparágban tevékenykedő női vállalkozókat támogatja az Egyesült Királyságon túl Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban.

Az Anthemis Female Innovators Lab Fundot (FIL) a Barclays – az egyik legnagyobb brit bank – és az Aviva közösen alapította 2019-ben. A kockázati alap női alapítók által vezetett vállalkozásokba fektet be. Személyi, szellemi és pénzügyi forrásokat biztosít számukra, amelyet az Anthemis, a Barclays, az Aviva és más stratégiai befektetők tanácsadóinak és szakértőinek kiterjedt hálózata támogat.

Jelenleg nem sok cégre tudnak „lőni”, ugyanis a brit fintech cégek mindössze 4 százalékát vezetik nők.

Ben Luckett, az Aviva innovációs igazgatója szerint ezen mindenképpen változtatni kell. „Az alappal való együttműködés nem csak pénzügyi támogatást jelent. Lehetőséget kapunk arra is, hogy partnerek legyünk, tanuljunk és közvetlenül befektessünk a startupokba ott, ahol azok az Aviva és ügyfeleink számára egyaránt előnyösek lehetnek. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy az Anthemisszel és a Barclays-szel együtt dolgozhatunk a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentésén a pénzügyi szolgáltatások területén” – fogalmazott az innovációs igazgató.

Visszaestek a nők által alapított cégekbe érkező befektetések

Az Innovate Finance adatai szerint drámai mértékben csökkentek 2022 első fél évében a női alapítású fintech cégekbe történő befektetések.

A női alapítók nevéhez köthető fintech vállalatokba történő befektetések 66 százalékkal csökkentek 2022 első felében 2021 első hat hónapjához képest. Az év első felében 310 millió fontot fektettek be az Egyesült Királyság női vezetésű fintech cégeibe – ez mindössze harmada az előző év azonos időszakának.

A fintech szekorban dolgozó nők helyzetével a Fintech Világa rádióműsorunkban is foglalkoztunk, ez itt hallgatható vissza.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.