Kevesebb befektetés érkezett a női alapítású fintech cégekbe

Drámai mértékben csökkentek 2022 első fél évében a női alapítású fintech cégekbe történő befektetések az előző év azonos időszakához képest – derült ki az Innovate Finance adataiból.

Az Innovate Finance által összeállított és a PitchBook által összegyűjtött adatok szerint a női alapítók nevéhez köthető fintech vállalatokba történő befektetések 66 százalékkal csökkentek 2022 első felében 2021 első hat hónapjához képest.

2022 első felében 20 ügylet során 310 millió fontot fektettek be az Egyesült Királyság női vezetésű fintech cégeibe, szemben a 2021 első felében 32 ügyletből származó 0,91 milliárd fonttal.

A nők által vezetett brit fintech-befektetések is arányosan csökkentek: 2022 első felében a brit fintech-befektetések mindössze 4 százalékát tették ki, szemben a 2021 első felében mért 15 százalékkal.

Tavaly 55 ügylet során összesen 1,32 milliárd fontot fektettek be a nők által vezetett brit fintech vállalatokba, ami az Innovate Finance szerint azt jelzi, hogy 2021 második felében már lelassult a nők által vezetett cégekbe történő befektetés.

Ezek a befektetési arányok szemben állnak a szektorra jellemző trendekkel, hisz a fintech finanszírozás összességében erős maradt az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság fintech szektora 24 százalékkal nőtt 2022 első hat hónapjában, annak ellenére, hogy a globális befektetési kedv csökkent.

Az Innovate Finance adatai szerint az Egyesült Királyság fintech cégei összesen 7,6 milliárd font finanszírozást gyűjtöttek össze, ezzel megelőzve Európa többi részét, és csak az amerikai cégek által összegyűjtött 20,8 milliárd fonttól maradtak el.

(Forrás: Alfi)

(Borítókép: Freepik)

Urbán Anikó

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.