Fordított BNPL – megtakarítással a túlköltekezés ellen

Világszerte számos országban elterjedtek már a „Buy Now, Pay Later” (BNPL), azaz „Vásárolj Most, Fizess Később” szolgáltatások. Az ausztrál Up Bank új termékével nyílt kommunikációs harcba kezdett a BNPL megoldásokkal. A Maybuy szolgáltatás a megtakarítást, mintsem a túlköltekezést helyezi előtérbe.

Az egyik legforróbb BNPL-piac sokáig Ausztrália volt, ahol az utóbbi időben előtérbe került a szektor árnyoldala is. Egyes embereket fokozott impulzusvásárlásra és túlköltekezésre ösztönözhet a fizetési konstrukció, másokat pedig egyenesen adósságspirálba lökhet.

A válasz sokak szerint az erősebb szabályozás lehet, ami azokat is segítené, akik önmagukban nem ismerik fel a potenciális pénzügyi kockázatokat. Amíg az állami szervek a szabályozás kialakításán dolgoznak, az Up Bank új termékével igyekszik támogatni a felelős pénzügykezelést.

A Maybuy automatizált megtakarítási terveket állít össze, amellyel az Up Bank ügyfelei előre félretehetnek elég pénzt egy termék vagy szolgáltatás megvásárlására. Miután az ügyfelek elérték a kitűzött megtakarítási célt, eldönthetik, hogy valóban szeretnék-e elkölteni a pénzt vagy folytatják a megtakarítást.

A szolgáltatás bevezetését gondos kutatások előzték meg. Az eredmények szerint a 35 évnél fiatalabb ausztrál lakosok 30 százaléka érez stresszt BNPL szolgáltatások használata közben, 29 százalék pedig nyugtalanságot. Továbbá a megkérdezettek 53 százaléka szeretne megtakarítani, de nem tudja, hogy hol kezdje.

Az Up Bank az ausztrál neobanki szektor egyik utolsó túlélőjének számít. Korábban beszámoltunk arról, hogy az ország első neobankja, a Volt felfüggeszti működését. Így már csak az Up Bank és a Judo maradt. Közülük is egyedül a Judo független neobank, ugyanis az Up Bank teljes mértékben a Bendingo & Adelaide Bank leányvállalata már.

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Up Bank)

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.