Búcsút inthet Ausztrália első neobankjának

Megvan az első nagy neobank, ami áldozatául esett a fintech szektorban végbemenő változásoknak. A Volt, Ausztrália első teljesen digitális bankja felfüggeszti működését, mivel nem tudja finanszírozni működését. Az ügyfeleknek nem kell félniük, várhatóan mindannyian visszakapják betétjeiket és a kihelyezett hiteleket is átveheti egy másik bank.

A Volt az utolsó pillanatig kivárt a döntéssel, azonban nem akarta veszélybe sodorni ügyfelei pénzét, így muszáj volt felfüggesztenie működését. A neobank februárban még megkísérelt bevonni 200 millió ausztrál dollárt, viszont nem talált befektetőket. Ez a helyzet egyre több fintech startup számára ismerős az utóbbi hónapokban.

Eszközeit tekintve a Volt nem számított a legnagyobb banki szereplőnek. Összesen 113 millió ausztrál dollárnyi betétet fog visszaszolgáltatni ügyfeleinek, valamint 80 millió ausztrál dollárnyi jelzáloghitelnek kell új bankot keresnie. Az utóbbi érték egyébként mindössze töredéke a helyi, 3 milliárd ausztrál dollár értékű jelzáloghitel-piacnak.

Lényegében már csak egy nagy neobank maradt az ausztrál piacon, pedig egy időben még öten versenyeztek. A Judo továbbra is üzemel, mi több, egy elismerésre méltó 5,5 milliárd ausztrál dolláros jelzáloghitel-portfóliója van. Tavaly még tőzsdére is lépett, azonban részvény-árfolyama folyamatosan csökken. A pozitív példák a Judóval véget is értek.

A Xinja még korábban becsődölt. Az 86 400 és az Up Bank is lényegében megszűnt létezni, miután egy-egy inkumbens felvásárolta őket. Előbbit a NAB, utóbbit a Bendigo Bank akvirálta. Ezek a történetek már nem feltétlenül szomorúak. Az ügyleteket mégis beárnyékolja, hogy a neobankok nem teljesítették eredeti céljukat és nem voltak képesek felnőni az inkumbens bankok mellé.

Az ausztrál piacon egyébként is nehéz érvényesülni. Az inkumbensek, mint a CBA, a NAB vagy a Westpac szorosan követik a fintech fejleményeket és igyekeznek beépíteni azokat kínálatukba – legyen szó BNPL-ről, kriptovaluta-kereskedésről vagy egyéb kényelmi megoldásokról. A pandémia még további digitális fejlesztésekre késztette az inkumbenseket, melynek eredményeként a neobankok végképp nem tudnak kitűnni értékajánlatukkal.

Forrás: Reuters

Qayum Dániel

Borító: Volt

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.