A kínai lakosság ötöde letöltötte már az állami digitális pénztárcát

Már 261 millió letöltésnél és 87,5 milliárd jüan (13,8 milliárd dollár) összesített tranzakciós forgalomnál jár az e-CNY applikáció, a kínai digitális jegybankpénz tárcaalkalmazása. Ezzel már a kínai lakosság több, mint ötöde töltötte le. A kínai digitális jegybankpénz törekvések előtt így fényes jövő áll.

Az e-CNY már 2014 óta fejlesztés alatt áll. A kezdetekben különböző provinciákban tesztelték a digitális jüannal egyetemben. Idén, a téli olimpia felvezetéseként lett nyilvánosan elérhető az alkalmazás az Android és iOS operációs rendszereit használók számára.

Bár még mindig pilot tesztelési fázisban van, a tárca megoldás kezdi megközelíteni népszerűségben a legnagyobb kínai pénzügyi applikációkat. A két legnagyobb, szinte megkerülhetetlen pénzügyi szuperapp Kínában az AliPay és a WeChat. Ketten együtt a helyi digitális piacterek tranzakcióinak 94 százalékát fedik le. Az e-CNY felhasználói is főleg ilyen felületeket használnak: 72 százalékuk online vásárlásokra, 67 százalékuk pedig közösségi szolgáltatásokra használja az alkalmazást.

A Morning Consult adatai szerint a kínai felnőttek 84 százaléka nagyon elégedett ezzel a két alkalmazással. Ez az érték az e-CNY esetében csak 60 százalék, bár itt fontos megjegyezni, hogy a válaszadók harmada vagy nem hallott róla vagy nincs erős véleménye – így a negatív visszajelzések nem jellemzőek.

A megkérdezettek 25 százaléka azért nem használja az e-CNY alkalmazást, mert nem érzi, hogy szüksége lenne rá; 17 százalékuk pedig más applikációkat preferál. Amit mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy az emberek 26 százaléka azért nem használja a tárca megoldást, mert nem tudják hogyan használják. Továbbá 13 százalékuk technikai akadályokra hivatkozott: vagy nem olyan városban élnek, ahol folyik a tesztelés, vagy okostelefonjuk nem támogatja az applikációt.

Körülbelül 100 országban kutatják a digitális jegybankpénzek bevezetésének lehetőségeit. A Bahama-szigeteken, a Karibi-térségben, Jamaikában és Nigériában már széles körben is bevezetésre kerültek digitális jegybankpénzek. Ezek az előrehaladott projektek képesek rávilágítani azokra a gyakorlati kérdésekre, amelyek a tesztkörnyezetekben nem jönnek elő erősen, tovább segítve a még folyamatban lévő kutatásokat.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

Borító: Unsplash

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.