Egy tehénistállóból a 60 millió dolláros befektetésig

Sok nagy sikersztoriról számoltunk be az évek során, a mostani ismét érzékelteti, hogy a fintech szektorban messziről érkezve is komoly eredményeket lehet elérni. Rich Counsell 2017-ben családja régi tehénistállójában alapította meg cégét, a Stable-t, amely a napokban 60 millió dollárt vont be befektetőitől. 

A Stable vállalatoknak ad lehetőséget az ingadozó nyersanyagárak elleni védekezésre. A szerény indulás dacára a fintech gyors növekedést produkált, amit az alapító átütő víziója tett lehetővé. Counsell célja az volt, hogy a nyersanyagárakból fakadó kockázatok fedezetét mindenkinek egyszerűen elérhetővé tegye. A kínálatban mára több mint 500 nyersanyag szerepel, vagyis az ügyfelek túlnyomó többsége megtalálja a számára releváns megoldást. A sokszínű ügyfélkör multinacionális élelmiszeripari vállalatokat és családi farmokat egyaránt tartalmaz. 

A friss forrásokat a Stable az árfolyamkockázatok kezelésének további finomítására és az ügyfelek edukációjára fordítja majd. Az új kezdeményezések között van egy pénzügyi híraggregátor felület, a Stable Media létrehozása, ami a releváns információkat hozhatja el a felhasználóknak. Jelentős összeget fektetnek a Stable Data termékvonalba is, ami a piacok vizualizációjával segíti az ügyfelek saját kockázataikban való eligazodását. Létrejön továbbá a Stable Risk, ami a meglévő opciós ügyletek mellett a csere ügyleteket és a sávos nyersanyagpiaci ügyleteket (rugalmas konstrukció egy nyersanyag árának fixálására) is beemeli majd a kínálatba.

“Az árfolyamkockázatok menedzselését a legtöbb vállalatvezető túl komplexnek és kockázatosnak tartja, pedig az általa lehetővé tett stabilitás és kiszámíthatóság nem csak a multinacionális cégeknek kéne elérhető legyen,” – mondja az alapító, Rich Counsell. “Minden vállalatnak mérettől, szektortól és elhelyezkedéstől függetlenül lehetőséget kell adni az árfolyamkockázatok megértésére és menedzselésére, hogy ezáltal magabiztosan fektethessen a jövőjébe.” 

A küldetést eddig siker koronázta, a várakozások szerint pedig 2025-re 1 milliárd dollár fölé kerül a Stable által a vállalatoktól a viszontbiztosítókhoz és tőkepiaci szereplőkhöz áthelyezett kockázatok mértéke. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.