Egy állami szerv és egy kriptotőzsde szokatlan kapcsolata

A Coinbase az amerikai kriptovaluta-kereskedelem arcának nevezhető, ugyanis tőzsdére lépésével olyan szabályozói megfelelésről tett tanúbizonyságot, amellyel óriási tömegeket csábított a kriptoszektorba. A vállalatról azonban sokat nem tudják, hogy gyakran dolgozik együtt állami szervekkel.

Az állami kollaborációval alapvetően nincsen probléma, a közszféra gyakran vesz igénybe szolgáltatásokat a magánszférától. A kriptoszektorban azonban mégis érdekes ilyen együttműködéseket megfigyelni. Sokan gondolják azt – hibásan –, hogy a kriptovaluták anonimitást és a pénzügyi felügyelettől való függetlenséget biztosítanak.

A Coinbase esetében már az ügyfél-azonosításnál, a személyes adatok megadásánál megdől ez a tézis. De a legtöbb blockchain hálózat is csak kvázi-anonimitást ad a felhasználóknak. A nyilvános kulcsok alapján ugyanis a blockchainen véghez vitt tranzakciókat egy adott felhasználóhoz lehet rendelni, csupán a felhasználó személyazonossága hiányzik. Ezt pedig a titkosszolgálatok különböző eszközökkel gyakran képesek már megállapítani.

Mindenesetre a napokban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a Coinbase többek közt geolokációs adatokkal látja el a Homeland Security-t, ami az egyesült államokbeli belügyminisztériumnak felel meg. Az emberek attól tartanak, hogy a Coinbase felhasználói földrajzi helyzetét adja tovább az állami szervnek és ezzel az lakosok megfigyelésében segédkezik.

A Coinbase tagad, a vállalat állításai szerint a Coinbase Tracer szolgáltatás, melyet a Homeland Security is használ, kizárólag nyilvános adatokkal dolgozik. A helyzeten azonban nem segít a Coinbase Tracer háttere. A szolgáltatás ugyanis nagyban épít a Neutrinóra, egy startupra, melyet 2019-ben vásárolt fel a Coinbase. A Neutrino vezetőségét más projektek kapcsán vádolták már azzal, hogy kémprogramokkal láttak el országokat.

Forrás: Coindesk

Qayum Dániel

Borító: Lianhao Qu / Unsplash

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.