Augusztusi Fintech Körkép

A nyár végével sem maradtak izgalmak nélkül azok, akik közelről nyomon követték a fintech szektorban zajló eseményeket. A Revolut már a szomszédban jár egy izgalmas szolgáltatással, míg az egyik ismert technológiai cég saját kriptotőzsde bevezetését tervezi 2023-ra. Váratlan helyről érkezett egy hitelezés fókuszú sikersztori az USA-ban, a Viber pedig meglepő reakciókat kapott új szolgáltatására.

Az egyik legizgalmasabb hír kétségtelenül az, hogy a Revolut személyi kölcsönök kínálatába kezd Romániában. A Revolut hazánkban is több, mint félmillió ügyféllel rendelkezik, Romániában viszont még nagyobb népszerűségnek örvend, az ottani 2 millió ügyfél a nemzetközi ügyfélbázis tizedét teszi ki. Érthető tehát, hogy indokoltnak látták a hitelezés megkezdését, így a román ügyfelek akár 10 millió forintnyi hitelhez juthatnak román lejben. A kamatok 7-15,6 százalék között alakulnak az ügyfél hitelképességének függvényében.

Logikus következő lépés a hitelezés

A Revolut számára magától értetődő, hogy egyre több piacon kezdjék el kínálni a hiteltermékeket. Ez ugyanis a legstabilabb nyereségtermelő eszköz, a hagyományos bankok a mai napig a hitelezésnek köszönhetik profitjaik jelentős részét. A neobankok többsége nem ebbe az irányba indult el, inkább olyan ügyfélbarát, digitális megoldásokkal operálnak, amelyeket a nagybankok nem képesek megadni nekik. A gyors növekedés érdekében viszont a neobankok ezeket a megoldásokat többnyire ingyen kínálják. Így fordulhat elő az, hogy egy cég 4-5 millió ügyfél mellett is bőven veszteséges tevékenységet folytat. 

A Revolut eddig Lengyelországban, Litvániában és Írországban kínált hiteleket az ügyfeleknek. A romániai érkezéssel tovább növekszik a személyi kölcsönökkel targetált felhasználók száma, ami jótékony hatással lehet a neobank pénzügyi helyzetére. Nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan Magyarországon is megtörténik a bevezetés, érdemes nyitott szemmel járni a folytatásban.

A tengerentúlon is hasonló folyamatok zajlanak

Nem csak Európában kezd egyre több fintech fantáziáját ragadja meg a hitelezés. A Cash App nevét itthon kevesen ismerik, de a Block (korábbi nevén Square) égisze alá tartozó pénzküldő alkalmazás nagy népszerűségnek örvend az USA-ban. Az alkalmazást több, mint 100 millióan töltötték le, közülük 44 millióan minden hónapban használják is az appot. A Cash App gyors, egyszerű és költséghatékony utalást tesz lehetővé a barátok és ismerősök között, sikerében nagy szerepe volt a közösségi apektusnak is. 

A Cash App 2020-ban kezdett el 20-200 dollár közötti mikrohiteleket kínálni felhasználóinak. A rendkívül kis összeg ellenére ez egy igen gyümölcsöző kezdeményezés volt. Mostanra ugyanis átlépte az egymilliót az egy hónap alatt kihelyezett hitelek száma. A kis összegek miatt azt gondolhatnánk, hogy ez nem jelentős eredmény. 

Ha viszont hozzátesszük, hogy a szolgáltatáshoz fix 5 százalékos kamatok tartoznak (futamidőtől függetlenül), akkor könnyen beláthatjuk, hogy a hitelek szép bevételt termelnek a vállalatnak. A hitelek keresztértékesítése nem volt garantált siker egy olyan szolgáltatótól, amely a pénzküldésre szakosodott, az eredmények viszont őket igazolják.

A tech óriások nem állnak le

Hónapról hónapra érkeznek a hírek arról, hogy miként nyitnak a fintech megoldások irányába a BigTech cégek, ez most sem volt másképp. A Rakuten égisze alá tartozó Viber digitális tárcaszolgáltatást mutatott be augusztusban. A felhasználók pénzt tölthetnek fel a Viber Pay névre keresztelt tárcába. Ezt követően számlákat fizethetnek be, vagy barátoknak és ismerősöknek utalhatnak a rendelkezésükre álló keretből. 

A szolgáltatás azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A VibePay nevű brit fintech például a szabályozókhoz fordult, hogy ne adjanak engedélyt a Viber Pay bevezetésére. Szerintük ugyanis annak neve túlságosan hasonlít a fintech cég nevére, és a szolgáltatások között is jelentősek az átfedések. A reakció még várat magára, a Viber mindenesetre folytatja a fizetési funkciók kínálatát felületein. 

Váratlan belépő a kriptopiacra

De nem csak a Viber szolgált friss hírekkel a nagy tech cégek közül. A Samsung egészen merész tervekről számolt be, a dél-koreai vállalat ugyanis jövőre saját kriptotőzsdét tervez indítani hazájában. Amennyiben megkapják a szükséges engedélyeket, úgy a Samsung egyike lehet a kriptovaluták terjedésének legnagyobb nyerteseinek a Távol-Keleten. Az ilyen fejlemények jelzik, hogy számolni kell a BigTechekkel a fintech szektorban. 

(Borító: DepositPhotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.