Egyre közelebb Magyarországhoz a Revolut-hitel, a szomszédba már megérkezett

Személyi kölcsönöket kezd el kínálni a Revolut Romániában. Szomszédunk még csak a negyedik ország, ahol hitelez a neobank.

A hírt a Revolut vállalati kommunikációért felelős vezetője, Michael Bodansky jelentette be egy LinkedIn-bejegyzésben.

Románia a Revolut második legnagyobb piaca – teljes ügyfélbázisának körülbelül 10 százalékát adja a több mint 2 millió román felhasználó. A neobank még Írországban, Lengyelországban és Litvániában kínál személyi kölcsönöket.

  • Maguk a hitelek helyi valutában, ezesetben lejben érhetők el.
  • A felhasználók akár 125 ezer lejes (több mint 10 millió forintos) hitelt is felvehetnek.
  • A kamatláb 6,99 és 15,59 százalék között alakul, a felhasználó hitelképességének függvényében.

Az egész hitelezési folyamat a Revolut alkalmazásán belül megy végbe. A hitelbírálat, a hitelfolyósítás és minden később felmerülő kérdés is az applikáción keresztül kezelhető. Az ügyfélélmény mellett a pénzügyi rugalmasság is figyelemre méltó.

A felhasználók maguk állíthatják be, hogy a hónap melyik napján szeretnék befizetni a törlesztőrészletet, valamint a neobank nem számol fel díjakat részleges vagy teljes előtörlesztésért sem.

Adja magát a kérdés, hogy mikor érkezhet meg a Revolut személyi kölcsön szolgáltatása hozzánk, ha már a szomszédban is megjelent. Elvégre a neobanknak Magyarországon is méretes ügyfélbázisa van 500 ezer felhasználóval. Számos tényező azonban arra enged következtetni, hogy egyhamar nem vehetünk fel kölcsönt az alkalmazáson keresztül.

Egyszerre van közel hozzánk és távol tőlünk a Revolut-hitel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyakran hangoztatja nemtetszését afelől, hogy a Revolut Litvániában megszerzett európai banki engedélyét felhasználva ténykedik bankként Magyarországon. A jegybank szeretné kommunikációs nyomásgyakorlással elérni, hogy a Revolut alapítson egy magyar leánybankot, és kerüljön magyar szabályozás alá.

Egy leánybank alapítása jelentős költségekkel jár Magyarországon, nemcsak a kezdetekkor, hanem a jövőbeli működés során is. Ilyen például a banki tranzakciókat terhelő tranzakciós illeték, vagy az idén bevezetett „extraprofit” adó. Persze a bankok tovább terhelik ezeket a költségeket az ügyfeleikre, azonban a Revolut üzleti modellje nagyban épít a kompetitív és transzparens árazásra, ami nem egyeztethető össze ezzel a praktikával.

Magyarországi céget ugyan még nem alapított, de tavaly októberben Magyarországon is elindult a Revolut Bank, ezzel pedig szintet lépett a hazai piacon való tevékenységét illetően.

Az MNB és a Revolut kapcsolatát, valamint a magyar bankrendszer jellemzőit figyelembe véve nem lenne meglepő, ha a neobank óvatosan kezelne minden magyarországi termékfejlesztést, főleg egy olyan érzékeny területen, mint a hitelezés. Így nagy eséllyel még jó ideig várhatunk a Revolut személyi kölcsöneire, miközben szomszédunkban már millió forintos összegeket is felvehetnek a felhasználók.

(Borító: Revolut)

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.