A pénzküldésre szakosodott fintech elérte az 5 milliárd dolláros cégértéket legutóbbi, másodpiaci részvényeladása után, ami azt mutatja, hogy a koronavírus világjárvány közepette fokozódik az online megoldások iránti érdeklődés.

Szerdán jelentette be a Transferwise, hogy 319 millió dolláros értékben adott el másodpiacon részvényeket. A D1 Capital Partners és a Lone Pine Capital által vezetett eladási kört az különbözteti meg egy klasszikus kockázatitőke bevonástól, hogy ebben az esetben nem új részvények kerültek kibocsátásra, így nem a Transferwise jutott friss tőkéhez, hanem már meglevő részvényesek értékesítették saját pakettjeiket, vagy azok egy részét. A Baillie Gifford, Fidelity International és LocalGlobe hármas növelte részesedését a társaságban. 

TransferWise jelenleg 8 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, az 5 milliárd dolláros értékelés pedig nagy ugrást jelent a tavalyi 3,5 milliárd dollárhoz képest, de még mindig nem olyan értékes, mint a Revolut, a Checkout.com vagy a Klarna, melyek fej-fej mellett 5,5 milliárd dollárral vezetik az élbolyt.

“Az elmúlt években kizárólag bevételeinkből finanszíroztuk működésünket, és nem kellett külső forrást bevonnunk” – kommentálta a tranzakciót Kristo Käärmann, a cég vezérigazgatója. “Ez a mósodpiaci tranzakció lehetőséget kínál az új befektetők megszerzésére és az eddigi befektetők megjutalmazására”.

A 2011-ben alapított TransferWise drasztikusan csökkentette a nagybankok által alkalmazott külföldi pénzküldésért fizetendő díjakat. Deviza átutalások esetén kevesebb, mint 1%-ot számít fel, összehasonlítva más szolgáltatókkal, akik akár több, mint 7%-ot kérnek el ügyfeleiktől ilyen esetben.

Forrás: Sifted

Kollár Levente