A TransferWise pénzügyi technológiai vállalkozás engedélyt kapott az Egyesült Királyság piacfelügyelőjétől lakossági befektetési szolgáltatások nyújtására az ügyfelek számára.

A londoni székhelyű cég online nemzetközi pénzküldéssel kezdte útját. 2018-ban mélyebb lépést tett a bankrendszerben, egy „határok nélküli” több pénznemű számla felkínálásával, amelyet betéti kártyához kötött. A felhasználók eddig 2 milliárd fontot (2,5 milliárd dollárt) helyeztek letétbe a számlán.

A TransferWise most egy olyan szolgáltatás bevezetését tervezi, amely lehetővé teszi a számla felhasználói számára, hogy passzív módon fektessenek be harmadik fél szolgáltatói befektetési alapjaiba. A társaság szerdán elmondta, hogy engedélyt kapott az Egyesült Királyság Pénzügyi Magatartási Hatóságától a beruházások kezelésére.

Körülbelül három vagy négy évvel ezelőtt láttuk, hogy az emberek és még inkább a vállalkozások nem csak pénzt küldenek, hanem külföldön is kapnak pénzt.” – a TransferWise vezérigazgatója és Kristo Käärmann társalapítója a CNBC-nek videohívásban mondta.

A TransferWise nem az egyetlen fintech induló vállalkozás, amely vállalja a befektetési ágazat vállalkozását. Számos más vállalat, például a Robinhood, a Revolut és az eToro, népszerű díjmentes készlet és kriptovaluta-kereskedelem funkcióknak köszönhetően vált népszerűvé. Käärmann azonban azt mondja, hogy cége nem akar tőzsdei közvetítőként fellépni.

A 2011-ben alapított TranferWise Európa egyik legfontosabb fintech vállalkozásává vált, tavaly 3,5 milliárd dolláros értékelést kapott. A vállalat szerint 8 millió felhasználót gyűjtött össze világszerte és havonta 4 milliárd font értékű tranzakciót dolgoz fel. Befektetői közé tartozik Andreessen Horowitz, Richard Branson és Peter Thiel Valar Ventures.

Noha az utazási ipar ebben az évben a koronavírus járvány miatt leállt, Käärmann szerint a TransferWise továbbra is azt várja, hogy az éves nyereség megtérüljön. A cég három évig nyereséges volt, de több valutájú betéti kártyájának nagy értékesítési pontja az, hogy utazás közben képes átváltani helyi pénznemre.

Forrás: CNBC

Kollár Levente