Piszkos pénzek nyomában

Háborúk, nyomor, gazdasági válságok, reménytelenség, üldözöttség okán milliók indulnak útnak új hazát keresve hosszú évtizedek óta. Az FATF, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem globális szervezete ez évi jelentései között kiemelten foglalkozik a piszkos pénzekkel, valamint az embercsempészek pénzmosási módszereivel. Cikkünkben ezeket a módszereket foglaljuk össze röviden.

Az embercsempészetből származó illegális bevételek becsült éves összege mostanra meghaladja a 10 milliárd dollárt. A világban mintegy 60 embercsempész útvonalat azonosítottak. Az embercsempészet nemzetközileg üldözendő bűncselekmény. Az követi el, aki segítséget nyújt valakinek egy államhatár illegális átlépéséhez.

Az embercsempészek szervezett bűnözői hálózatokban, vállalkozási jelleggel működnek. Az embercsempészet gyakran jár további bűncselekmények elkövetésével, az útra kelők sanyargatásával, későbbi kizsákmányolásával, emberkereskedők kezére adásával, prostitúcióra, akár gyermekek prostitúcióra kényszerítésével is.

Utazás a vágyott világba

Az embercsempészettel foglalkozó bűnözői körök jól szervezett nemzetközi hálózatok. Jelen vannak a kiinduló országban, az érintett migráns-útvonalakon és a célországban is. A kiinduló országban lévő ügynökeik agitálják is az embereket az útnak indulásra, pozitív képet festve előttük a célországban elérhető lehetőségekről.

Akik rájuk bízzák magukat, legtöbbször készpénzben fizetnek. A fizetendő összegek függnek a migráns anyagi helyzetétől, az út hosszától, illetve attól, hogy hány országon kell illegálisan átvinni az embereket.

A kiinduló országtól a célországig az embercsempészek rátelepednek legális, vagy csak látszólag legális üzletekre. Különösen közkedvelt célpontok a készpénzes tranzakciókat végző kisebb boltok, utazási irodák, internet kávézók, és még sorolhatnánk. Emellett a közösségi médián, az interneten keresztül is szervezik a migránsok utaztatását. A migrációs útvonalakon útlevél-hamisítókkal, fuvarozókkal, jogi tudással rendelkező személyekkel is kapcsolatot tartanak, együttműködnek.

A piszkos pénzek tisztára mosása

Az embercsempészet egyidejűleg az illegális bevételek országokon át történő mozgatását is igényli, a bűncselekményekből származó bevételek pedig rendkívül magas összegek. Az összegeket, vagy legalább azok jelentős részét az embercsempész hálózatok kifehérítik, máskülönben nehezen tudják azokat felhasználni. Ezért a pénzmosásra gyakran alkalmaznak kifejezetten erre szakosodott bűnözőket is.

Bevett módszer a magas értékű ingatlanok, drágakövek, arany, ezüst, műtárgyak, luxuscikkek, autók, jachtok, magánrepülők készpénzen vásárlása. Jellemző a készpénzek szerencsejátékra bocsátása is. A keletkezett bűnözői bevételekből befektetnek még különböző üzletekbe, gyakran kifejezetten a bűnözői hálózat fejlesztése céljából. Az embercsempészet bevételei szolgálhatják a drogkereskedelem kiterjesztését. A bevételeket a terrorizmus finanszírozására is felhasználják.

A pénzek mozgatása gyakran történik a hawala rendszeren keresztül. A hawala egy bizalmi pénzügynöki hálózat, amelynek segítségével a bűnözők valódi pénzmozgás nélkül juttatnak át pénzeket egyik országból a másikba. A piszkos pénzek kimosására bankszámlákat is használnak. Ezeken a számlákon komplex műveleteket végeznek, hogy a befizetett, átutalt összegeket végül bankszámla-pénznek tüntessék fel.

A kiszolgáltatottak vámszedői

Az embercsempészek kifejezetten a kiszolgáltatottakat használják ki azáltal, hogy indokolatlanul magas összegeket kérnek tőlük illegális utazásukért. Akik magukat embercsempészekre bízzák, részeseivé válnak a cselekménynek. A ténylegesen üldözöttek is, (akik kérelmezhetnék menekülti befogadásukat) bűncselekmény részesei lesznek az illegális határátlépéssel, ezáltal zsarolhatóvá válnak.

Az embercsempészek a piszkos pénzüket akarják. Elvetemült bűnözők, akik a több pénz reményében rendszeresen becsapják azokat, akik rájuk bízzák magukat. Így kerülhetnek a kiszolgáltatott vándorlásra induló emberek rabszolgatartók kezére, ha az embercsempészek eladják őket ilyen bandáknak.

Világméretű küzdelem

Az FATF jelentése kiemeli, hogy mennyire fontos az embercsempészettel szembeni globális fellépés. Ugyanakkor arra is rámutat a jelentés, hogy ebben a küzdelemben nem csak az államoknak, hatóságoknak, bűnüldöző szerveknek van fontos szerepe.

Az üzleti világnak és a magánszemélyeknek is felelősségük van a bűncselekmények elleni fellépésben. A bűnözői körök mesterei az illegális tevékenységek leplezésének. Így fordulhat elő, hogy azok a legálisan alapított üzleti vállalkozások, amelyek az embercsempészeti útvonalra eső országokban működnek szintén bűncselekménybe keveredhetnek.

Fontos, hogy a vállalkozások kellő gondossággal ismerjék meg vállalatuk befektetőit, üzleti partnereit. A magánszemélyek legyenek körültekintőek, ne bonyolódjanak olyan ügyletekbe, melyek nem áttekinthetőek, érthetőek számukra. A zavaros hátterű befektető, ügynök, ajánlattevő lehet bűnözői körökből érkező személy. Az ilyen köröktől óvakodni kell.

Az FATF szerint kiemelten fontos a szervezett bűnözésre vonatkozó folyamatos, nemzetközi és nemzeti szintű felvilágosító munka. Cikkünkkel szeretnénk hozzájárulni az ilyen feltáró felvilágosításhoz a piszkos pénzek kapcsán.

A cikk szerzője compliance szakértő, korábbi cikkei ezen a linken érhetők el.

(Forrás: FATF)

(Borító: Depositphotos)