Zöld fintechek – Befektetések

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a befektetési szolgáltatásokat kínáló zöld fintechekről beszélgetnek. 

A befektetések hatásáról az elmúlt években indult élénk diskurzus az ESG mozgalom erősödésével, de sokan a mai napig nincsenek vele tisztában, hogy milyen hatással van a környezetre, ha például befektetnek például egy olajcégbe. A fintechek között több ígéretes vállalat is található, melyek igyekszik segíteni a lakosságot a pozitív változásokban.

A Sugi például egy londoni fintech, amely elsősorban lakossági ügyfeleket szolgál ki. Egyik legizgalmasabb megoldásuk megmutatja a befektetőknek a portfóliójuk által előidézett várható hőmérséklet emelkedést és segít nekik leszorítani azt a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 1,5 fokra. Egy ideje már a portfólió karbonlábnyomának semlegesítésére is lehetőséget adnak az ügyfeleknek.

A 2021-ben elinduló Clim8 alkalmazás segít a brit ügyfeleknek olyan tőzsdén jegyzett vállalatokba, valamint alapokba fektetni, amelyek a klímaváltozás kezelésére összpontosítanak, olyan területekre fektetve a hangsúlyt, mint a tiszta energia, a tiszta technológia, az intelligens mobilitás, a tiszta víz, a körforgásos gazdaság és a fenntartható élelmiszerek. 

Az OpenInvest ESG (környezetvédelmi, szociális, vállalatirányítási) szempontokat szem előtt tartó befektetési modellek kialakításában számít piacvezetőnek. A vállalatot 2021-ben a JPMorgan felvásárolta, a vállalat célja pedig az, hogy a fintech kompetenciáit is felhasználva kínáljon személyre szabott érték alapú és adózási szempontból hatékony befektetési stratégiákat klienseinek.

Végül egy magyar érintettségű vállalat. A FLIT Invest egy New York-i székhelyű, társadalmi célú befektetésekre specializálódott online bróker, melynek szolgáltatása jelenleg fejlesztés alatt áll, az érdeklődők azonban már regisztrálhatnak a várólistára. A FLIT Invest és Alejandro Fritz vezérigazgató csapatában több magyar vezető is megtalálható, ami különösen érdekessé teszi számunkra. A szolgáltatás 2022-ben válik elérhetővé.

A teljes adás a lenti linken, Spotify-on meghallgatható. 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.