Fizetési körkép a magyar bankszektorban

Eleinte volt az átutalás meg a bankkártyás fizetés, mára azonban jelentősen kibővült a paletta: a QR-kódos fizetés, a másodlagos azonosítóra történő fizetés vagy a fizetési kérelem mellett ott van a mobiltárca vagy a közvetlen kereskedelmi partnerekkel közösen kialakított fizetések is. Melyik hazai banki mobilapp nyerné a képzeletbeli versenyt?

Valódi aranybányát tartunk a kezünkben a mobiltelefonokkal, szinte bármit megcsinálhatunk velük, ami nem fizikai jellegű feladat. Vagy legalábbis nagyon sok mindent.

De egyvalami mindig ott van velünk a telefonnal együtt, ez pedig a pénztárcánk. Nem kérdés, hogy hosszabb távon melyik marad állva, hiszen mindkettőt nem fogjuk állandóan magunknál tartani. Talán sokaknak kérdés viszont, hogy hogyan intézzék kizárólag mobilon a pénzügyeiket és tartsák maguknál az igazolványaikat.

Az igazolványok ügye kétségkívül egy nehezebb dolog (esetleg a kártya méretű legfontosabbak elférnek a mobil tokjában is), de a pénzügyekre már régóta megvannak a válaszok!

Ebben a cikkben a BiztosDöntés.hu jóvoltából azt járjuk körül, hol tart ma a készpénzmentes, sőt, egész pontosan mobiltelefonos fizetés.

Bankkártya helyett mobiltárca

A mobiltárca eléggé sok változáson ment keresztül 2013-as hazai megjelenése óta, azonban ma már egy kiforrott darabról beszélhetünk. A 10 hazai nagybank közül 9 kínál valamilyen megoldást arra, hogy a plasztik bankkártyát otthon hagyhassuk, lecserélve azt a bolti érintéses mobilfizetésre.

Ezekből Apple készülékeken 9 bank csatlakozott a techóriás érintéses fizetési megoldásához, Android készülékeken pedig 4. Utóbbi szám azonban feljövőben van, hiszen a Google fizetési megoldása hivatalosan csak tavaly ősszel debütált Magyarországon.

Androidon további 4 banknak van saját érintéses mobilfizetési applikációja, így az androidosok a 10 hazai nagybank közül 8-nál választhatják a mobilt a bankkártya helyett. IOS-en a Sberbanknak, Androidon a Sberbanknak és a Takarékbanknak nincs mobilfizetési megoldása.

Aki a bankkártyáját nemcsak vásárlásra, de készpénzfelvételre is szeretné használni, az nehezebb helyzetben van. Számára csak az UniCredit számlacsomagok mCash nevű szolgáltatása áll rendelkezésre, mely mintegy 100 hazai ATM-ben teszi lehetővé a bankkártya nélküli, mobiltelefonos készpénzfelvételt.

Sokszínű fizetési módok a hazai banki mobilappokban

Átutalásra természetesen minden mobilapp képes, és ami igazán fontos, hogy a pénz azonnal átmegy a címzettnek nemcsak hétköznap, de még hétvégén vagy éjszaka is, ha az belföldi bankszámlaszámmal rendelkezik.

Ugyanerre az azonnali fizetési rendszerre épül a fizetési kérelem, mely tulajdonképpen egy fordított átutalás: az adatokat nem a pénz küldője, hanem a fogadója adja meg és ő kéri fel a fizetési partnerét a fizetésre. A fizető félnek ezt már csak jóvá kell hagynia, ennyiből kényelmes ez az újdonság. Valószínűleg a nagy rezsicégek számlázása fog ezzel a lehetőséggel kibővülni, de magánszemélyek is használhatják egymás között. Egyelőre a 10 hazai nagybank közül a Budapest Bank, az Erste Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarékbank ügyfelei tudják használni ezt a szolgáltatást, tehát a bankok fele, de előbb-utóbb biztosan mindenhol elérhető lesz.

Sárga és fehér csekket a Budapest Banknál, az MKB Banknál, a Raiffeisen Banknál, a Sberbanknál és a Takarékbanknál nem lehet befizetni mobilalkalmazással, a másik öt nagybanknál, tehát a bankok felénél igen. Közülük azonban a CIB Bank, a K&H Bank és az UniCredit Bank nem a csekk QR-kódját olvassa be, hanem a csekket kamerával beolvasva próbálja felismerni a karaktereket.

Sajnos ez utóbbi gyengébb kamerával vagy rossz fényviszonyok mellett nem megbízható megoldás, az Erste és az OTP bankok által alkalmazott QR-kódos beolvasás pontosan átviszi a fizetési adatokat. Utóbbi ráadásul kártyás vásárlással működik, tehát ingyenes, míg a szkenneléses adatokból átutalást generál a mobilapplikáció, ami pénzbe kerül.

Mobilegyenleg feltöltésére a CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank és az OTP Bank négyese nyújt lehetőséget, tehát 6 nagybank egyáltalán nem.

Közösségi közlekedési jegyet (BKK, Volán) a K&H és az OTP applikációjával lehet megvásárolni, az applikáció a jegyet is eltárolja.

Autópálya-matricát és parkolást az Erste és az OTP Bank applikációjában lehet megvásárolni és eltárolni.

Végül egyetlen applikáció, az OTP Bank Simple mobilappja képes kulturális (mozi, színház, zene, kiállítás, múzeumok, táncelőadások) és sportrendezvényekre is jegyet kínálni, továbbá a könyvbarátok is megtalálják a számításaikat a Bookline kínálatából. Sőt, a közlekedésben még taxihívást és fizetést is kínál.

Mely appok nyújtják a legtöbb fizetést?

Nos, a képzeletbeli verseny eredményhirdetése következik. A bankok általában 3-4 fizetési módot nyújtanak mobilapplikációikban, a mobiltárca, az átutalás, a csekkbefizetés és mobilfeltöltés fordul elő leggyakrabban, de a fizetési kérelem is feljövőben van.

A megmérettetést az OTP Bank nyerte, köszönhetően a sokféle egyéb vásárlási lehetőségnek, melyet a többi app nem kínál. Az Erste sikere is nagyrészt annak köszönhető, hogy létezik egy hasonló applikációjuk, melyben a legfontosabb funkciókat jól összeszedték benne a hétköznapokból.

A lista alján a Sberbank kullog 1 funkcióval. A bank tulajdonos-változása folyamatban van, így az ügyfelek hamarosan vélhetően jobb fizetési élményeket kapnak majd.

Az egyes applikációk fizetési funkciói:

 • OTP Bank (11 db): mobiltárca, átutalás, fizetési kérelem, csekkbefizetés, mobilfeltöltés, közösségi közlekedés, autópálya-matrica, parkolás, jegyek kulturális és sportrendezvényekre, taxi, könyvvásárlás
  • Erste Bank (7 db): mobiltárca, átutalás, fizetési kérelem, csekkbefizetés, mobilfeltöltés, autópálya-matrica, parkolás
  • K&H Bank (5 db): mobiltárca, átutalás, csekkbefizetés (átutalással), mobilfeltöltés, közösségi közlekedés
  • UniCredit Bank (4 db): mobiltárca, ATM készpénzfelvétel, átutalás, csekkbefizetés (átutalással)
  • CIB Bank (4 db): mobiltárca, átutalás, csekkbefizetés (átutalással), mobilfeltöltés
  • Budapest Bank (3 db): mobiltárca, átutalás, fizetési kérelem
  • Raiffeisen Bank (3 db): mobiltárca, átutalás, fizetési kérelem
  • Takarékbank (3 db): mobiltárca (csak iOS), átutalás, fizetési kérelem
  • MKB Bank (2 db): mobiltárca, átutalás
  • Sberbank (1 db): átutalás

A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a feltüntetett képességek az Erste, OTP és Raiffeisen bankoknál két applikáció tudásából állnak össze, közülük az OTP Simple nevű alkalmazását más bank ügyfelei is használhatják fizetésre.

Gergely Péter

BiztosDöntés.hu

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.