Megszületett Bulgária első unikornisa

A vállalati költségmenedzsmentre szakosodott Payhawk lett Bulgária első unikornisa. A fintech legutóbbi tőkebevonási fordulójának kiegészítésével érdemelte ki a címet. A Series B forduló 215 millió dollárosra nőtt a napokban. Ezáltal a vállalatnak sikerült elérnie a milliárd dolláros értékeltséget.

A londoni központú, de bolgár gyökerekkel rendelkező Payhawk a legnagyobb európai költségmenedzsment fintechek egyike. Összesen 30 országban vannak jelen. Barcelonában, Berlinben, Londonban és Szófiában is vannak irodáik, a jövőben pedig Amszterdamban, New Yorkban és Párizsban is lesz fizikai jelenlétük.

A vállalat ügyfélkörét főleg a kis- és középvállalati szegmens nagyobb szereplői teszik ki. Számukra egy dedikált Payhawk bankszámlán keresztül teszik elérhetővé pénzügyi szolgáltatásaikat. Ezek között vállalati költségkártyák és költségelemző megoldások találhatók.

Számos versenytársával ellentétben a Payhawk nem állt meg a debit- vagy prepaid kártya szolgáltatásoknál. Ügyfeleik alkalmazottai igényelhetnek hitelkártyákat, elszámolhatnak készpénzes vásárlásokat, valamint a fintechnél tartott számlájukról is utalhatnak. Ezáltal a Payhawk egy erősen neobanki oldalt képvisel a vállalati költségmenedzsment szolgáltatók közt.

Ügyfeleik működését egy integrációs tárral is segítik. Szolgáltatásaikat össze lehet kötni könyvelő programokkal, valamint vállalatirányítási rendszerekkel. Így képesek még nagyobb mértékben csökkenteni az adminsztrációs terheket.

A környező piacokon korábban a Bitpanda lett Ausztria első technológiai unikornisa. Azzal, hogy a Payhawk Bulgária első unikornisává vált, a régiós fintech szektor térnyerése tovább erősödik. Hazai viszonylatban még messze vagyunk egy milliárd dolláros vállalat születésétől, azonban az utóbbi időben Magyarország is hallat magáról a nemzetközi sajtóban. Elég csak a csalásmegelőzési berkekben ismert SEON-ra, vagy Európa első blockchain alapú neobankjára, a BENKER-re gondolni.

Forrás: TechCrunch

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.