Virágzik a digitális finanszírozás

A múlt héten megírtuk, hogy három hét után először nem európai fintech nyerte a tőkebevonási versenyt, akkor az indonéz Xendit diadalmaskodott. Az öreg kontinens azonban most visszaszerezte első helyét, de amerikai és ázsiai fintech céggel is találkozunk a toplista legújabb kiadásában. 

A mostani nyertes a Bloom, amely e-kereskedelmi szereplőknek és digitális brandeknek nyújt bevétel alapú finanszírozást. Két alapvető szolgáltatásánák egyike egy készletek vásárlására és marketing költségekre fordítható hitel, ami a jelentkezés megkezdéséhez számított 24 órán belül folyósításra is kerül sikeres elbírálás esetén. Hasonló feltételek vonatkoznak a másik megoldásra is, ami a rendszeres bevételek megelőlegezését foglalja magában. A két folyamatban közös, hogy mindkettő teljességgel az online térben zajlik, illetve egyszerű és kényelmes hiteligénylést tesznek lehetővé a vállalatoknak. 

A Bloom 380 millió dollárt (300 millió fontot) vont be Series A tőkebevonási körében, ezzel magabiztosan megnyerte a legutóbbi heti versenyt. A vállalat sikerét jórészt innovatív árazási stratégiája magyarázza, ami az ügyfelek paramétereinek felmérését követően határoz meg optimális, kedvező árakat. Ezáltal a vállalatok vonzó hitelekhez jutnak, a Bloom pedig képes hatékonyan menedzselni az ezekből fakadó kockázatokat.

A korábbi hetekben többször előfordult, hogy a dobogóra egy amerikai fintech sem fért fel, ezúttal azonban nem történt ilyesmi. Ez a Clear Street-nek köszönhetően alakult így, hiszen a vállalat 165 millió dollárhoz jutott Series B körében. A Clear Street modern, felhőalapú infrastruktúrát szolgáltat a tőkepiaci szereplőknek. Az intézményi brókerek ezáltal gyorsabban, magasabb ügyfélélmény mellett kínálhatnak bővebb szolgáltatásokat, mint korábban. Az elmúlt időszak csökkenő fintech befektetései talán a B2B szereplőket érintik majd a legkevésbé súlyosan, erre utalhat a New York-i székhelyű fintech sikere is.

Ezzel le is tudtuk a 100 millió dollár feletti tőkeemeléseket, hiszen a harmadik helyezett Babel Finance “mindössze” 80 millió dollárt kapott Series B körének résztvevőitől. A Hong Kong-i fintech intézményeket és jómódú magánszemélyeket szolgál ki világszerte kriptovaluta alapú pénzügyi szolgáltatásaival. A Babel infrastruktúráját abban a szellemiségben alkotta meg, hogy az komfortos, gördülékeny és biztonságos hozzáférést biztosítson ügyfeleinek az átfogó szolgáltatásokhoz. A különböző tőkepiaci megoldások mellett a kínálatban tanácsadás is szerepel.

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.