Újabb esélyt kapott a WeWork kudarcának okozója

A pénzügyi sajtó egyik legfelkapottabb témája volt a WeWork felemelkedése és zuhanása az elmúlt években. A közösségi irodatereket üzemeltető vállalatot egykor még 47 milliárd dollárra értékelték és a vezetőség gőzerővel készült a tőzsdére lépésre. Utána viszont egyre több hír jelent meg veszteséges működésről és etikátlan praktikákról. Ezek pedig kilenc hónap alatt 5 milliárd dollárra süllyesztették a WeWork értékét. A rémtörténet középpontjában Adam Neumann állt, aki új startupjával valamilyen oknál fogva most kapott egy újabb, 70 millió dolláros esélyt.

A Flowcarbon egy nemrég indított startup, amely segíti a szén-dioxid-kibocsátás semlegesítését. Az ügyfelek blockchain alapú tokenekkel kereskedhetnek, amelyek karbonkrediteket, azaz szén-dioxid-kibocsátásra felhatalmazó engedélyeket reprezentálnak. Az engedélyek mögött olyan természeti erőforrások állnak, amelyek megkötik vagy csökkentik a globális kibocsátásokat a karbonkreditben meghatározott mértékben.

A startup most sikeresen bevont 70 millió dollárnyi tőkét. Ennek fele hagyományos kockázati tőke, melyhez legnagyobb mértékben az Andreessen Horowitz kripto részlege járult hozzá. A befektetés másik felét pedig egy tokenkibocsátás adta, amely során több vállalat is vásárolt a blockchainen rögzített karbonkreditekből.

A blockchain alapú karbonkereskedés nem újkeletű, azonban mindenképp üdvözölendő az új szereplők piacra lépése. A hagyományos karbonkereskedési felületek költségesek és lassúak, a blockchain technológia pedig képes sokkal hatékonyabbá tenni őket. Számos bank és nagyvállalat állt be hasonló piacterek mögé, mint például a Carbonplace és a Climate Impact X.

Nehéz azonban nem cinikusan hozzáállni a Flowcarbonhoz, amikor egy olyan személy áll mögötte, mint Adam Neumann. A volt WeWork-vezérigazgató óriási veszteségekkel vezette a vállalatot. Sok pénz ment a WeWork partikultúrájára, ami több zaklatási botrányt is eredményezett. Ezek mellé pedig néhány drogbirtoklási hír is befért. A problémás vezetés és viselkedés egyébként jó ideje ismert volt a befektetők körében, de csak akkor vált számukra is problémává, amikor a tőzsdére lépés miatt kézzelfogható érték kellett az óriási értékeltség indoklásához.

A blockchain és a fenntarthatóság egyébként is két olyan terület, ahol előszeretettel kezdenek tiszta lappal emberek vagy próbálják tisztára mosni nevüket vállalatok. A kriptovaluta térben több csaló és szélhámos is megtalálta már a számításait egy-egy projekttel. A fenntarthatóságban pedig rendre előjön a zöldre mosás témája, azaz a látszólagosan környezetbarát marketing.

Neumann nem választott a kettő közül, a blockchain és a fenntarthatóság metszetében találta meg számításait. Ha valaki eddig nem értette, hogy miért vonakodnak sokan a startup világtól, itt a válasz. Az Andreessen Horowitz, egy óriási név befektetői körökben olyan kezdeményezést pénzel, amelyet egy olyan ember vezet, aki majdnem teljesen tönkretett egy nagyvállalatot. Milyen szempontok alapján, milyen mély elemzés után fogja elkölteni azt a további 4,5 milliárd dollárt a befektető, amit új kriptovaluta befektetési alapjának adott?

Forrás: TechCrunch

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.