Válaszút előtt a digitális pénzek

Az FTX kriptotőzsde sokmilliárdos veszteséget okozó csődje nemcsak saját partnercégei és befektetői bizalmát rengette meg, hanem a kriptoszektor megítélését is. Vajon kitartanak-e mellette azok az államok, amelyek az utóbbi években a bitcoin bevezetésével vagy digitális jegybankpénzzel kísérleteztek? A Trend FM-en is futó Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető helyzetjelentést adnak az állami digitális pénzek világáról.

A digitális jegybankpénz olyan elektronikus pénz a pénz technológiai evolúciójának következő lépéseként fogható fel. A várakozások szerint a digitális jegybankpénzek ösztönzik az innovációt, javítják a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, hatékonyabbá tudják tenni a jelenlegi pénzügyi rendszereket a digitális lehetőségek kiaknázásával és visszaszoríthatják a fekete gazdaságot is. Emellett krízishelyzetekben is képesek lehetnek biztosítani a pénzügyi eszközök és rendszerek működését. Jelenleg több digitális jegybankpénz-projekt is folyamatban van világszerte. Összesen 105 ország vesz részt aktívan valamilyen kezdeményezésben – nem mellesleg ezek az országok a nemzetközi GDP 95 százalékát teszi ki.

Más nemzetek, mint Salvador és a Közép-Afrikai Köztársasága bitcoin, mint törvényes fizetési eszköz bevezetésével kísérleteznek. Olyan országokban, ahol az elektromos áramhoz való hozzáférés is kétséges a lakosság számára, akár egyértelmű is lehetett volna, hogy a digitális pénzek nem életképesek. A Fintech Világa – Blockchain Percek legutóbbi adásából kiderül, hogy miért érheti meg mégis egy államnak a kriptopénz bevezetése. A szakértő arról is beszél, hogy Magyarországon milyen tényezők miatt nem sürgős az állami digitális jegybankpénz bevezetése.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.