Törvényes fizetőeszköz a bitcoin Salvadorban

Június 9-én a salvadori országgyűlés meggyőző arányban elfogadta bitcoin törvényét, aminek következtében szeptember 7-étől már a bitcoin is törvényes fizetőeszköz lett. Az ország máris felhalmozott egy 400 bitcoin készletet a bevezetéshez. A 2001 óta használt amerikai dollár is megmarad törvényes fizetőeszköznek, a kettőt párhuzamosan használhatják a lakosok.

A kormány szerint a bitcoin bevezetésével 400 millió dollárt spórolhat meg az állam az amerikai dollár használatából keletkező jutalékköltségeken. Több, mint 2 millió salvadori állampolgár dolgozik külföldön és küld haza pénzt, ezeknek az utalásoknak az összege az ország GDP-jének 20%-ának felel meg. Csak erre a tényre alapozva, tényleg lehetnek előnyei a bitcoin bevezetésének, de a lépés korántsem ilyen egyszerű.

Egy JPMorgan által publikált jelentés alapján a lakosság 54%-a szerint „egyáltalán nem helyes” a törvény, 24%-uk szerint „csak egy kicsit helyes”, mindössze 20% támogatta a törvény elfogadását. A Central American University (CAU) által megkérdezett 1281 lakosnak csak a 4,8%-a tudta igazán, hogy mi is az a bitcoin. A törvény támogatásának a hiánya kifejezetten a vállalkozók és a vállalkozások felől érzékelhető. A Kereskedelmi Kamara kérdőívét kitöltők 82,5%-a ellenezte a törvényt. Ez az arány egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük a bitcoin árfolyam-volatilitását és a jövőjével kapcsolatos aggályokat.

Amellett, hogy a lakosság bizalmát sem élvezi a törvény, az ország adottságai sem megfelelőek az optimális adoptációra. Nagyon alacsony az internet penetráció így még azt sem tudni, hogy az ország nagy részén hogyan oldják meg a bitcoinnal való fizetést. Emellett az ország gazdasága sem áll stabil lábakon. Ennek ellenére a kormány igyekszik mindent megtenni, hogy akár csak kis mértékben is sikeres legyen a kezdeményezés. Több bitcoin ATM-et is felállítottak országszerte, valamint 30 dollárnyi bitcoint ajándékoznak minden lakosnak, aki letölti az állami digitális Bitcoin tárcát.

A Bitcoin bevezetésének első hete sem telt el fennakadások nélkül. Már az állami bitcoin tárca letöltésénél gondok akadtak, amikor az alkalmazás több felületen sem volt elérhető. Ezután azok, akiknek sikerült letölteniük az alkalmazást, próbálták volna átváltani a nekik járó 30 dollárnyi bitcoint készpénzre, de az automaták egy esetben csak 3 embert tudtak kiszolgálni. Ez a nehéz kezdet is hozzájárulhatott a Bitcoin 11%-os árfolyameséséhez.

A külső szemlélők mind pesszimista álláspontot foglaltak a fejleményekkel kapcsolatban, már az implementáció előtt is. A Moody’s egyből leértékelte az ország hitelképességét miután jóvá lett hagyva a bitcoin törvény. Emellett nagy veszélybe került az ország 1 milliárd dollár értékű hitelkérelme is az IMF-nél. Az egyre magasabbnak vélt korrupció sem segíti az ország helyzetét, mivel még nagyobbak a kételyek a bitcoin legális felhasználásával és a megfelelő pénzmosás elleni protokollok meglétével kapcsolatban. Összességében a bitcoin első hivatalos fizetőeszközként való használata körül nagyok az aggályok – hogy milyen vége lesz a történetnek, csak később derül ki.

Forrás: BBC, Finextra, Reuters

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.