Úttörő női vezetők a pénzügyi szektorban

Újabb cikkel jelentkezünk a Citi Digital Money Symposium 2022 konferenciáról. Anne Boden interjúja és a kvantumforradalom kitárgyalása után ezúttal a nők helyzetéről lesz szó. A pénzügyi és fintech szektorok nem számítanak egyszerű terepnek a nőknek, az elmúlt időben ugyanakkor számos kezdeményezés indult a helyzet megváltoztatására. A témát feldolgozó panelbeszélgetés résztvevői a jelenlegi helyzetről, saját tapasztalataikról és a jövő feladatairól beszélgettek. 

A beszélgetést Mital Patel, a Citi stratégiai és fintech befektetési elemzője moderálta. A panel résztvevői Janine Hirt, az Innovate Finance vezérigazgatója; Sonal Rattan, az eXate társalapítója és technológiai vezetője; valamint Ying Qin, a Citi globális tematikus elemzője voltak. Az Innovate Finance egy a fintech szektorban tevékenykedő nonprofit szervezet, melynek célja a brit fintech szektor versenyképességének növelése. Az Exate az érzékeny üzleti adatok kiaknázásában segíti ügyfeleit azzal, hogy biztonságos adatkezelést és -megosztást tesz számukra lehetővé.

Qin szerint a finanszírozási területén észlelhetők a legnagyobb problémák. A Crunchbase adatai szerint 2021-ben a kockázati tőkealapok (VC) által biztosított finanszírozásnak mindössze 2,3 százaléka került női alapítású startupokhoz. A megfelelő finanszírozás hiánya épp ezért jelentős akadályokat gördít a nők útjába. Ez nem csupán őket érinti negatívan, a piaci szereplők is lemaradnak az üzletileg jövedelmező befektetési lehetőségekről. 

Éppen ezért azok a VC-k, akik elsők között ismerik fel a női alapítású vállalatok finanszírozásának fontosságát, jelentős hozamokat könyvelhetnek el a riválisok távollétében. A nők igazoltan nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, ezért mindannyiunk érdeke, hogy eljussanak azokba a pozíciókba, ahol eredményekre tudják váltani elkötelezettségüket. 

A pénzügyi szektor szereplőinek felelőssége is jelentős a kérdésben. A legtöbb vállalat nem fektet kellően nagy fókuszt az egyenlő lehetőségek állandó biztosítására, pedig ez elengedhetetlen lenne a valóban fair körülmények létrejöttéhez. A hangzatos kijelentések és ígéretek helyett Qin szerint konkrét lépésekre és a nők támogatása melletti tartós elkötelezettségre van szükség. Ez nem csak a női alapítóknak és vállalkozóknak jár, hanem a fintech szektor összes női munkavállalójának, pozíciótól és tapasztalattól függetlenül. 

Janine Hirt szerint mindenképp örömteli hír, hogy a fintech szektor jobban áll a nők támogatásában, mint az általános startup szcéna. A brit fintech szektorban a teljes 2021-es finanszírozás 10 százaléka került nők által alapított vállalatokhoz. Abszolút értelemben ez is elmarad az ideális adatoktól, ugyanakkor a legtöbb szektorhoz képest így is biztató eredménynek számít. Abban ugyanakkor ő is egyetértett, hogy a nők a finanszírozás elérése mellett számos egyéb területen szenvednek el hátrányokat. A befektetők többsége bizalmatlanabb és szkeptikusabb velük, mint a férfiakkal szemben. Ez sok esetben ígéretes vállalatok megszűnéséhez is vezet, hiszen a kulcsfontosságú időszakban az alapító nem támogatást, hanem folyamatos kételkedést tapasztal. Hirt szerint ennek sürgősen meg kell változnia.

Az Innovate Finance maga is aktív szerepet vállal a női vállalkozók támogatásában. Vállalataikat mentorálási lehetőségekkel is segítik, a mentorok között pedig férfiak és nők is találhatók. Utóbbi ezért fontos, mert a női példaképek megléte rengeteg alapítónak megadhatja a sikerhez szükséges motivációt és inspirációt. A mentorálás mellett az Innovate Finance networkingben is segíti a vállalatokat és összeköti őket azokkal a szereplőkkel, akik hasznos segítséget nyújthatnak az előrelépésben. 

Sonal Rattan személyes tapasztalatai szintén némi optimizmusra adnak okot. Az eXate társalapítója szerint sosem érezte úgy, hogy nőként nem juthat finanszírozáshoz. Ebbe belejátszhatott a tény, hogy Indiában különösen háttérbe vannak szorítva a nők, az ország azonban látványosan igyekszik ezen változtatni. A cél, hogy az indiai gazdaság a jövőben kiaknázhassa a nők képességeiben rejlő üzleti lehetőségeket és innovatív potenciált. 

Rattan szerint az indulás óta elért sikerekben hatalmas szerepet játszott az a támogatás és mentorálás, amit a női befektetőktől és vállalkozóktól kapott. Mindenképp jó hír, hogy a fintech szektor legsikeresebb női szereplői aktívan támogatják egymást. A hosszú távú cél azonban csakis az lehet, hogy mindezt ne csupán egymástól, hanem a szélesebb értelemben vett ökoszisztémától is megkapják. Ezáltal minden ígéretes, női alapítású fintech képes lehet potenciáljának felszínre hozására.

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.