Kvantumforradalom közeledik

Folytatjuk a Citi Digital Money Symposium 2022 konferencia legizgalmasabb beszélgetéseinek bemutatását. Anne Boden interjúja után egy kerekasztal-beszélgetésre került sor a kvantumszámítógépek fejlődésével és a horizonton lévő kvantumforradalommal kapcsolatban.

A beszélgetést Anne Louise Burnett moderálta az Imperial College – Centre for Financial Technology részéről. A panelt az alábbi szakemberek alkották: 

  • Deeph Chana, a Centre for Financial Technology & Centre for Security Science & Technology társigazgatója;
  • Mattia Fiorentini, a Cambridge Quantum gépi tanulásért és kvantum algoritmusokért felelős vezetője;
  • Jason Engelbrecht, a Citi London Innovation Lab vezetője; és
  • Tahmid Islam, a Citi Global Insights alelnök helyettese.

Bár első pillantásra nem tűnik a mindennapokban releváns témának a kvantumforradalom, sokaknak még is az lehet. A számítástechnikai fejlődés kapcsán érdemes csak az OTP Bankra gondolni, hiszen az Innovációs és Technológiai Minisztériummal éppen Európa egyik leggyorsabb mesterséges intelligencia képességekkel rendelkező szuperszámítógépének fejlesztésére adtak ki megbízást. Emellett az egyre nagyobb számítási kapacitással rendelkező gépek fenyegetést jelentenek a blockchain világára is, így akár sokak kriptovaluta-befektetéseire is. Ez ellen önmagában még az Ethereum egyik égető kérdésére választ adó magyar fejlesztés sem véd.

A kvantum számítástechnika és a kvantumszámítógépek évek óta az egyik legígéretesebb területét jelentik a technológiai innovációnak, ami drasztikus hatással lehet a számítógépek által megoldott problémák körére. A jövő kvantumszámítógépeivel olyan számításokat lehet majd végrehajtani, melyek jócskán meghaladják a jelenlegi, digitális modellek kompetenciáit. A területben egyre többen látják meg a transzformatív erőt, ezért egyre több nagyvállalat és kormányzati szerv vesz részt intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységekben. 

Deeph Chana szerint tévedés azt hinni, hogy a kvantumszámítógépek le fogják cserélni a jelenlegi számítógépeket. Sokkal inkább arra lehet számítani, hogy egyes feladatok megoldásával új távlatokat nyithatnak meg és sokkal erősebb opciót jelentenek majd. A teljes váltás már csak azért sem reális, mert sok problémára nem is lenne költséghatékony a használatuk, emiatt a szakértő egyértelműen hibrid modellt vár a jövőben. 

Chana fontosnak tartja ugyanakkor, hogy minden releváns szereplő megkezdje a felkészülést, hiszen a kvantumszámítgépek kifinomult támadások végrehajtására lesznek alkalmasak. Chana szerint nem szabad hátradőlni azért, mert sokak szerint ez az idő még 10-15 évre lehet. Minél tovább támaszkodunk ugyanis a jelenlegi titkosítási módszerekre, annál nagyobb lesz a jövőbeli támadásoknak való kitettség és az azokkal szembeni tehetetlenség. 

Mattia Fiorentini szintén a gyors és proaktív reagálást látja az értelemszerű lépésnek. A Cambridge Quantum kvantum számítástechnikai vállalat szakértője szerint a terület által érintett nagyvállalatoknak növelniük kell a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket. Fontos, hogy mindenütt kiépüljenek a szükséges kompetenciák és a szakemberek képzésére is többet kell fordítani, mint eddig. Fiorentini szerint a terület egyik látványos vezető szereplője jelenleg az IBM, amely 2 éven belül piacra dobhat egy fejlett kvantumszámítógépet. Rengeteg ugyanakkor a rejtőzködő törekvés, ezek hatását egyelőre nehéz felmérni.

Jason Engelbrecht szerint erre a titkolózásra jó oka van a résztvevőknek. A kvantum számítástechnika számos szektorban drasztikusan átrendezheti az erőviszonyokat, ezért a színfalak mögött folyamatosan zajlik a versenyfutás. Várhatóan éppen a győztesek lesznek a legcsendesebbek, hiszen őrizni fogják titkaikat a riválisok elől. Azok a vállalatok vagy országok, amelyek a legfejlettebb és leghatékonyabb kvantumszámítógépeket tudják kifejleszteni, hatalmas előnyöket élvezhetnek majd.

A panelbeszélgetés második felében a kvantumszámítógépek legfontosabb felhasználási területeiről is szó esett. Az egyik izgalmas területet az opciós ügyletek jelentik. A jelenlegi legfejlettebb számítógépek képesek ugyan hatékonyan beárazni az opciókat, a kalkulációhoz azonban jelentős mennyiségű időre van szükségük. Emiatt az esetek többségében mire megérkezik a becsült érték, a piacok elmozdulnak és a becslés már nem az aktuális körülményekre reflektál. A kvantumszámítógépek ezt a folyamatot sokkal gyorsabban elvégezhetik majd, ezáltal a befektetők valóban hasznosíthatják a kimeneti adatokat. A további ígéretes felhasználási területek között az optimalizáció, a gépi tanulás, a kriptográfia, valamint a molekuláris szimuláció is említésre kerültek. 

A beszélgetés végéhez közeledve Tahmid Islam elmondta, a kvantum mára egy domináns téma lett a kiberbiztonsági területen. Többé már nem egy periférián lévő kérdésről van szó, ami csak egyes szakértőket foglalkoztat, hanem egy minden piaci szereplő által prioritásként kezelt innovációs irányzatról. A jelenlegi fázisban a hype már megkezdődött, de még köztes fázisban vagyunk, ezért érdemes tovább figyelni a területet és a legfontosabb fejleményeket.

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.