Újabb neobank kezdeményez csődeljárást

A Z-generációs ügyfelekre fókuszáló német neobank, a Ruuky bejelentette fizetésképtelenségét, miután nem sikerült további finanszírozást szereznie.

A kihívásokkal teli világpiaci helyzetre hivatkozva indokolja a döntést a nemrég csődöt jelentő Ruuky vezetése. A 2020-ban, Hamburgban alapított neobank a Z-generáció, azaz az 1997 és 2012 között született nemzedék pénzügyi szolgáltatója szeretett volna lenni. Az azóta eltelt néhány évben mintegy 4,5 millió dollárt gyűjtöttek három befektetőtől.

A Ruuky egyfajta “szociális interaktív banki élményt” kínált fiatal ügyfeleinek egy virtuális és egy fizikai Mastercard bankkártyával, amelyet arra terveztek, hogy a 18 év körüliek megismerkedhessenek a folyószámla használatának alapjaival.

A Ruuky igyekszik biztosítani az ügyfeleket, hogy a vállalat fizetésképtelensége nem károsítja meg az alkalmazás felhasználóit. Az ügyfelek pénze biztosítva van az applikáció pedig továbbra is elérhető és üzemel.

A Ruuky nem az első a neobankok között, amelyek vízválasztó kihívásokkal szembesülnek a jelenlegi makrogazdasági környezetben. Alig néhány hónappal korábban egy másik német digitális bank, a Nuri is csődöt jelentett.  A piaci körülmények és az állami és magántőkepiacok lehűlése megterhelte a cég likviditását. Esetükben a kriptodevizák árfolyamának esése jelentette a kegyelemdöfést, mivel a neobank túlzott szerepet szánt a kriptoeszközöknek.

A 2022-es év globálisan is nehéz volt a neobankok számára, hiszen a legtöbben még nem érték el a profitabilitáshoz szükséges kritikus ügyfélállományt a válságos piaci körülmények megérkezéséig. A befektetői pénzcsapok kiapadásával azonban az is világossá vált, hogy a hagyományos bankok kihívóinak sok esetben nem életképes és fenntartható az üzleti modellje vagy nem elég keresett a terméke ahhoz, hogy rendszeres tőkebevonás nélkül fennmaradjon.

A tavalyi évben szinte havonta érkezett hír fintechek és neobankok csődjéről. A fintech iparág veszedelmes tavalyi évét és tömegesen hanyatló cégek jelensége mögötti okokat a Fintech.hu és a Peak szakértői a Fintech Sparks legújabb kiadásában részletesen elemezték.

(Forrás: Fintech Futures)

(Címlapkép: Ruuky)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.