Újabb fintech jutott bajba, a kriptovaluták esése is ludas

Fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett a Nuri. A német digitális bank a kedvezőtlen makrogazdasági körülményeket és a kriptopiaci esést nevezte meg, mint az esemény legfőbb kiváltó okait. Egy neobank esetén nem evidens, hogy a kriptodevizák árfolyamának esése ilyen problémákhoz vezet, de a Nuri nagy szerepet szánt nekik, ami növelte a volatilis árfolyamoknak való kitettségét. Ha nem sikerül megoldani a problémát, újabb fintech tűnhet el a szektorból. Április óta minden hónapban legalább egy ismert vállalat kerül a szakadék szélére, vagy zuhan egyenesen a mélybe.

A korábban Bitwala néven ismert Nuri kedden tájékoztatta a berlini bíróságot, hogy fizetésképtelenné vált. Néhány hete még 20 százalékos leépítésekről lehetett hallani, de úgy tűnik, ez már a túl kevés túl későn esete volt. A vállalat egy közleményben azt mondta, a fejlemények “nem befolyásolják az ügyfelek nálunk igénybe vett szolgáltatásait, valamint a felületen tárolt pénzüket és az itteni befektetéseiket sem.” Hozzátették, hogy az ügyfelek bármikor garantáltan elérhetik a pénzüket, amit azonnal ki is vehetnek.

Nincs minden veszve

Ezen a ponton érdemes kitérni a fizetésképtelenségi- és felszámolási eljárások közötti különbségekre. Előbbinek lényege, hogy a vállalat önmaga ismeri el, hogy képtelen befizetni egyes adósságait és bizonyos eszközeinek áruba bocsátásával vagy épp a hitelezőkkel egyeztetve igyekszik megoldást találni a problémára. A felszámolást viszont a hivatalos szervek mondják ki a vállalatról, ez esetben a problémamegoldás már nem lehetséges.

Vagyis a Nuri megpróbálhat kimászni a csávából, de nincs egyszerű helyzetben. Az ügyfelek annak ellenére elkezdhetik elhagyni az instabilnak ítélt hajót, hogy a neobanknál tárolt pénzükre 100 ezer euróig betétbiztosítás vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy aki ennél kevesebbet tart a számláján, az mindent visszakap csőd esetén. Ez a garancia a Solaris-szal (korábbi nevén Solarisbank) való partnerségnek köszönhető, hiszen a német Banking-as-a-service szolgáltató kiemelt partnere a Nurinak, az ő banki engedélyüket használja a vállalat. 

Pénz nélkül nem sokat ér a növekedés

A helyzet viszonylag sokakat érint, hiszen a Nuri nagyjából félmillió ügyféllel rendelkezik. A tavalyi év sok szempontból még sikeres volt, hiszen a bevételek négyszeres növekedést produkáltak. 2021 viszont rosszul indult, az orosz-ukrán háború és a világszerte magas infláció hatására apadni kezdtek a pénzcsapok a fintech szektorban. Így több olyan vállalat is befektetők nélkül maradt, amely korábban gond nélkül, a fenntartható sikeres igazolása nélkül is talált magának kockázati tőkést. 

A kriptovaluták árfolyamának esése sem tett jót a neobank kilátásainak. Különösen a Luna/Terra protokoll beomlása, valamint a Celsius fizetésképtelenné válása ártott a vállalat üzleti modelljének. A Nuri tehát rosszkor fogyott ki a pénzből, innen pedig gyorsan jöttek is a gondok. Azonban még nincs minden veszve, a Nuri közleménye szerint magabiztosak, hogy meg tudják oldani az átmeneti nehézségeket és képesek fenntartható módon átalakítani a szervezetet.

Mossa ki a piac a gyengébb szereplőket

Nincsenek könnyű helyzetben a pénzhiányban szenvedő fintechek. Áprilisban az a Fast jelentett csődöt, amelyet egykor az egykattintásos fizetések úttörőjeként tartott számon a teljes szektor. Májusban következett a Wingocard kanadai zsebpénzkártya szolgáltató hasonló bejelentése, június végén pedig a Volt, Ausztrália első neobankja esett el. Majd jött a Celsius bejelentése múlt hónapban, a kriptovaluta hitelező szintén fizetésképtelenné vált. A Nuri tehát nem az első és sajnos nem is az utolsó fintech, amely ilyen gondokkal kénytelen szembenézni.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

Borító: Blockchain Infos

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.