Tovább esik a sztárcég értékelése

A Stripe tavaly nyár óta harmadszor csökkentette belső értékelését. Legutóbb újabb 11%-kal, 63 milliárd dollárra – számolt be a The Information technológiai oldal.

Júliusban a Stripe 28%-kal csökkentette az értékelését. Akkor 21 milliárd dollárt törölve le a befektetők által a 2021. márciusi finanszírozási körben meghatározott 95 milliárd dolláros értékelésből. Ezt októberben újabb csökkentés követte.

A legfrissebb ár (63 milliárd dollár) a belső értékelés 40%-os csökkenését jelenti az elmúlt hat hónapban - írja a The Information.

Ez különbözik a külső befektetők által a vállalatnak tulajdonított értékeléstől, és segíthet a munkavállalóknak, hogy tisztábban lássák a vállalatban lévő részesedésük valódi értékét.

Az értékelési változást nem egy új finanszírozási kör, hanem egy új 409A árváltozás váltotta ki. A 409A értékelést harmadik felek határozzák meg, ami azt jelenti, hogy nem ahhoz van kötve, hogy mit gondol egy kockázati támogató vagy más befektető. A folyamat során a részvények értékét a nyilvános piaci összehasonlító adatokkal mérik. Célja, hogy segítsen meghatározni a valós piaci értéket.

A Checkout.com online fizetési cég a múlt hónapban hasonlóan járt el, és a belső értékelését 11 milliárd dollárra módosította a befektetők által meghatározott 40 milliárd dollárról. Ezzel az új belső adóügyi értékelés szerint részvényenként 252 dollárról 65 dollárra csökkentette az árat. Ez az az összeg, amelyen az alkalmazottak lehívhatják részvényopcióikat.

Novemberben a Stripe, a technológiai szektor több szereplőjéhez hasonlóan visszavágta dolgozóinak számát. Több mint 1100 alkalmazottját – munkaerejének 14%-át – elbocsátotta. Patrick Collison vezérigazgató szerint a döntést “egy más gazdasági környezet kezdete” indokolta.

Collison azt is hozzátette novemberben, hogy a Stripe alapvetően jó helyzetben van ahhoz, hogy átvészelje a zord körülményeket. Ugyanakkor a beruházásokat az új gazdasági realitásokhoz kell igazítani.

(Forrás: Finextra)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.