Melegszik a helyzet a kriptocégek körében

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) vádat emelt a Genesis és a Gemini nevű kriptocégek ellen be nem jegyzett értékpapírok értékesítése miatt.

A SEC szerint a kriptocégek hitelezési programja, a Gemini Earn megkönnyítette a be nem jegyzett értékpapírok értékesítését a lakossági befektetők számára. Ez lehetővé tette mindkét cégnek, hogy több milliárd dollár értékben jussanak hozzá kriptoeszközökhöz.

A kereset felvázolja, hogy a program hogyan tette lehetővé ügyfelei számára, hogy vonzó kamatokért cserébe kriptovalutákat ajánljanak fel a Genesisnek. A Gemini ügynöki díjakat számított fel ezekért a tranzakciókért (akár 4,29%-ot).

2022 novemberében a Genesis bejelentette, hogy nem teszi lehetővé a Gemini Earn ügyfelek számára, hogy kivegyék kriptoeszközeiket, mivel a cégnek nem volt elegendő likviditása a kérelmek teljesítéséhez. A nyilatkozat idején a Genesis több mint 300.000 Gemini Earn befektetőktől tartott vissza körülbelül 900 millió dollárnyi ügyfélvagyont. A Genesis anyavállalata, a Digital Currency Group (DCG) azt fontolgatja, hogy eladja eszközeit, hogy pénzt gyűjtsön a hitelezőknek járó több mint 3 milliárd dolláros tartozás kifizetéséhez.

A hónap elején a Gemini megszüntette a Gemini Earn programot, de a lakossági befektetők továbbra sem tudják kivenni a vagyonukat.

Tyler Winklevoss, a Gemini vezérigazgatója a Twitteren reagált a SEC csütörtöki bejelentésére, és kijelentette:

“Csalódást keltő, hogy a @SECGov úgy döntött keresetet nyújt be, mivel a @Gemini keményen dolgozik a pénzeszközök visszaszerzésén. Ez a kereset nem segít az Earn felhasználóknak abban, hogy visszakapják eszközeiket. A viselkedésük teljesen kontraproduktív.”

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.