Új ESG-befektetési platform a láthatáron

Az ESG-befektetések a vagyonkezelés felkapott témái közé tartoznak. Bár a tudományos világban még nincs konszenzus arról, hogy valóban értéket teremt-e az ESG-tényezők szerinti befektetés, egyre több startup áll az érdeklődők rendelkezésére. Az egyik legújabb a GOODFOLIO, amely segít ügyfeleinek megtalálni a hozzájuk legjobban illő részvényeket.

A GOODFOLIO egy újonnan elindított kereskedési felület, amely segíti az etikus részvények azonosítását. A felhasználók nemi egyenlőségért tett törekvések, környezetvédelmi kezdeményezések, valamint egészségügyi fejlesztések alapján szűrhetnek a személyes értékeikhez leginkább illő részvényekre.

Például különböző kategóriákra bontott ESG-alapokat is meg lehet nézni a platformon. A startup által felépített adatbázisok segítségével több szempontból is könnyen összehasonlíthatók, segítve az alaposan átgondolt döntéshozatalt.

Társadalmi értékteremtése mellett transzparens árazásával is igyekszik kitűnni a GOODFOLIO. Az ügyfelek nem fizetnek kereskedési és tranzakciós díjakat, valamint nincsenek rejtett jutalékok sem. Az első befektetett 50 ezer font után 0,45 százalékos kezelési díjat fizetnek, minden további összeg után pedig 0,35 százalékot.

Jelenleg csak lakossági ügyfeleket szolgál ki a startup. A jövőben azonban már kiterjesztené szolgáltatásait az intézményi befektetőkre is, így nyugdíjalapokhoz és nagynevű vagyonkezelőkhöz is eljuthatnának megoldásai.

Bármennyire is üdvözölendő minden társadalmi értékeket népszerűsítő kezdeményezés, az ESG-befektetésekkel kapcsolatosan még mindig rengeteg megválaszolandó kérdés van terítéken. Jelentősen megoszlanak például a vélemények az ESG-portfóliók pozitív hatásairól tudományos és vagyonkezelési értelemben.

Némi aggodalomra ad okot, hogy egy új kutatás szerint egyáltalán nincs kapcsolat egy cég ESG-értékelése és részvényhozama között. Ez azt jelenti, hogy ha egy vállalat működése során szem előtt tartja az ESG tényezőket, az átlagban nincs érdemleges pozitív hatással a vállalat részvényárfolyamára és ezzel értékére.

Ha valóban nem létezik ez a kapcsolat, akkor annyi okunk azért van az optimizmusra, hogy a kifejezetten ESG fókuszú befektetések legalább negatív hatással sincsenek a befektetési portfóliók teljesítményére. Ugyanakkor az ESG szempontból jól teljesítő vállalatok tőkeköltségei még nem csökkentek jelentősen, ami elméletben a “jutalmuk” lenne pozitív szerepvállalásukért.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek kiemelten foglalkozik az ESG-befektetések területével. A műsor keretein belül esett már szó a terület előnyeiről és hátrányairól, vállalati jelentésekről és fintech megoldásokról, valamint a háború és a greenwashing tőzsdei hatásairól ESG szempontból.

Forrás: AltFi, LinkedIn

Qayum Dániel

Borító: GOODFOLIO

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.